latinica  ћирилица
20/04/2017 |  21:41 ⇒ 21/04/2017 | 09:36 | Autor: RTRS

Pucnjava u Parizu- Dva policajca ubijena, jedan ranjen, ID preuzela odgovornost (VIDEO)

Francuska policija danas traga za drugom osobom osumnjičenom da je umiješana u sinoćnu pucnjavu u Parizu, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brand.
Francuska policija - Foto: AP
Francuska policijaFoto: AP

On je rekao radiju "Evropa 1" da su drugog muškarca identifikovali belgijski bezbjednosni zvaničnici i da su upozorili francuske vlasti.

U pucnjavi u ulici Šanzelize ubijeni su policajac i jedan napadač, koji je identifikovan zahvaljujući papirima ostavljenim u njegovom automobilu. Francuske vlasti još nisu objavile njegovo ime.

Brand je izjavio da se automobil zaustavio pored policijskog autobusa nešto prije 21.00 sati i da je muškarac izašao i počeo da puca iz automatskog oružja.

On je poslije ubistva policajca pokušao da pobjegne dok je pucao na ostale pripadnike snaga reda, ali je potom i on ubijen.

Lokalni mediji prenose da je ovaj 39-godišnjak živio u gradskim predgrađima i da je bio potencijalni islamski ekstremista.

Kompletna avenija Šanzelize je evakuisana, a noćas su istražioci pretresli stan u istočnom predgrađu Šel.

U napadu su ranjena još dva policajca.

Predsjednik Fransoa Oland zakazao je sastanak bezbjednosnog kabineta u vrijeme kada se Francuska priprema za predsjedničke izbore u nedjelju, 23. aprila.

Oland je izjavio da je uvjeren da je napad povezan sa terorizmom i dodao da snage bezbjednosti imaju puni podršku nacije, kao i da će ubijenom policajcu biti odata počast na nacionalnom nivou, prenio je Bi-Bi-Si.

Belgijanac Abu Јusif, pripadnik "Islamske države", jedan je od izvršilaca sinoćnjeg napada u centru Pariza u kojem je jedan policajac poginuo, dok su dva teško ranjena, saopštila je "Islamska država".

"Islamska država", koja je juče preuzela odgovornost za napad, identifikovala je napadača koji je sinoć ubijen. Rojters saznaje da je tridesetdevetogodišnji Јusif od ranije poznat obavještajnim službama.

Јusif je nedavno priveden zbog ispitivanja, nakon što je policija došla do informacije da je Belgijanac "u potrazi za oružjem, koje mu je potrebno da ubije policajce", ali je pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Francuska policija nije potvrdila identitet napadača, ali je poznato da je izvršen pretres jednog objekta u istočnom Parizu, gdje je jedan od osumnjičenih živio.

Rojters javlja da je francuska policija izdala nalog za hapšenje drugog osumnjičenog za pucnjavu, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid.

U nalogu za hapšenje piše da je osumnjičeni stigao u Francusku vozom iz Belgije.

Ranije je objavljeno da policija vjeruje da su u pucnjavi učestvovala najmanje dva napadača, od kojih je jedan ubijen.

Kako se navodi, incident se dogodio na Јelisejskim poljima, kada je napadač otvorio vatru na policajce.

Prema prvim informacijama, policajac koji je stradao zaustavio je svoje vozilo zbog crvenog svjetla na semaforu, nakon čega je jedan od napadača izašao iz automobila i počeo da puca iz oružja nalik kalašnjikovu, javlja britanski Telegraf.

Policija vjeruje da su u pucnjavi učestvovala najmanje dva napadača, a da je osoba koja je otvorila vatru na policiju ubijena, naveo je izvor policije za Rojters.

Policija traga za Јusufom el Osrijem, za koga se sumnja da je učestvovao u pucnjavi koja se dogodila u Parizu.

Prema nezvaničnim informacijama u blizini je pronađen i sumnjivi paket.

Јelisejska polja su zatvorena, a jake policijske snage na licu mjesta ne dozvoljavaju prilaz.

Centar Pariza nisko nadleće jedan helikopter u sklopu ove policijske operacije.

Američki predsjednik Donald Tramp uputio je izraze saučešća narodu Francuske nakon ubistva policajca, rekavši da "izgleda da je riječ o još jednom terorističkom napadu".

Izvor: SRNA/Agencije