latinica  ћирилица
22/04/2017 |  08:50 | Autor: RTRS

Da li je bezbjedno piti lijekove kojima je istekao rok?

Postoji nekoliko faktora koji određuju da li je bezbijedno koristiti lijekove poslije isteka roka trajanja, piše Hafington post.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Tip lijeka, koliko je vremena prošlo od isteka roka i način na koji je lijek čuvan, kaže Dejvid Njrenberg, šef odsjeka kliničke farmakologije i toksikologije u Darmut Hičkok medicinskom centru.

“Mislim da ne postoji nikakav problem ako uzimate lijek kome je rok istekao prije nekoliko mjeseci ili godinu dana, a pritom je pravilno čuvan, za većinu lijekova ne mislim da postoji bilo kakav problem“, rekao je Njrenberg.

Farmaceutske kompanije testiraju efikasnost i bezbijednost lijeka u određenom vremenskom periodu - obično dvije do tri godine - i samo ako je pravilno čuvan. Pravilno skladištenje znači da lijek nije izložen izuzetno visokim ili niskim temperaturama, direktnoj sunčevoj svjetlosti ili toploti i vlagi.

Naučna istraživanja dokazala su da lijekovi djeluju duže vrijeme nakon isteka roka upotrebe, prenosi Sputnjik.

To je dobra vijest za ljude kojima je potrebna nešto hitno ili žele da uštede novac.

Međutim, Njrenberg kaže da postoje neki lijekovi koje ne bi trebalo upotrebljavati nakon isteka roka.

Tečne lijekove posebno treba izbjegavati. Sadržaj boce je sterilan dok se ne otvori, jer kada se otvori tečni lijek, postaje veoma osjetljiv na bakterijske kontaminacije.

“To je posebno odnosi na kapi za oči“, rekao je Njrenberg. Takođe bi trebalo da ozbiljno shvatite uputstva o skladištenju lijeka.

Na primjer, nitroglicerin, tablete koje se obično propisuju ljudima koji imaju anginu ili koronarne bolesti srca izuzetno je osjetljiv na ekstremnu toplotu. Zato se ne preporučuje da ove tablete držite u automobilu, čak ni u kaseti.

Takođe bi trebalo da razmislite o antibioticima. Ako imate ozbiljnu infekciju i pronađete preostale antibiotike u svom ormariću, ne postoji način da se utvrdi da li lijek nema oslabljeno dejstvo i zato nije vrijedno rizika. (Da ne pominjemo činjenicu da uvijek treba da se konsultujete sa svojim ljekarom prije nego što uzmete lijekove).