X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/04/2017 |  13:53 | Izvor: RTRS

Otkriveni prvi lijekovi koji zaustavljaju odumiranje neurona

Naučnici britanskog Savjeta za medicinska istraživanja pronašli su prvi lijek koji može da zaustavi odumiranje moždanih ćelija kod ljudi, prenosi Bi-Bi-Si.
Demencija (ilustracija) -
Demencija (ilustracija)

Oni su, na osnovu ranijih proba nad životinjama, otkrili da dvije različite smješe mogu da budu bezbijedno primjenjene u liječenju demencije.

Lijekovi mijenjaju prirodnu odbrambenu reakciju mozga na virusne infekcije, koja se može aktivirati greškom, u slučaju pretjerane proizvodnje odgovarajućeg proteina. Kada inficirane ćelije počnu da gomilaju proteine virusa koji je preuzeo kontrolu nad njima dolazi do potpune obustave ovog procesa kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti. Do slične pojave dolazi i u odsustvu zaraze, ali ovaj put neuroni izgladnjuju na smrt sami sebe, obustavom izrade bitnih proteina.

Smatra se da ovaj mehanizam stoji iza degenerativnih oboljenja poput demencije. Njegovo bezbijedno zaustavljanje moglo bi drastično da promjeni sudbinu oboljelih od Alchajmerove, Parkinsonove, Hantingtonove i drugih bolesti ukoliko se na kliničkim studijama dokaže da su jedinjenja trazodon i DBM, koja se već koriste u različitim terapijama, pouzdana.

- Male su šanse za potpuno izlječenje, ali ako zaustavite napredak možete da promijenite ishod Alchajmerove bolesti tako da je moguće živjeti sa njom – upozorava profesorka Đovana Maluči.

Ona očekuje da će se poslije dvije do tri godine testiranja nad pacijentima oboljelim od demencije znati da li lijekovi rade.

Izvor: Novosti