latinica  ћирилица
23/04/2017 |  13:31 | Autor: RTRS

Zvizdić: Odnos prema MMF-u nije upitan

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u Vašingtonu da kredibilitet institucija BiH i odnos BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu nisu uopšte upitni.
Denis Zvizdić   (Foto:faktor.ba) -
Denis Zvizdić (Foto:faktor.ba)

On je istakao da su predstavnici MMF-a upoznati sa trenutnom situacijom u vezi sa zakonom o akcizama i uopšte setom zakona koji spadaju u definisane prethodne mjere sa očekivanjem da će se oni za nekoliko sedmica ponovo naći u parlamentarnoj proceduri i biti usvojeni.

"Usvajanjem akciza postaće operativno više od 860 miliona evra namijenjenih za dalju izgradnju auto-puta i puteva u BiH. Postoje različiti modeli kako možemo na bazi povećanih sredstava entitetima pomoći i poljoprivrednicima u smislu podsticaja, kapitalnih ulaganja ili `plavog dizela`", istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, o rokovima će biti riječi i u nastavku razgovora.

Predstavnicima MMF-a prezentovan je do sada realizovani nivo mjera i drugih obaveza koje su preuzele institucije BiH.

"Optimista sam jer smo do sada obavili, završili i finalizirali veliki dio prethodnih mjera", naglasio je Zvizdić.

Zvizdić je razgovarao i sa predstavnicima Svjetske banke o realizaciji ugovora vrijednih 750 miliona dolara.

"Struktura namijenjenih sredstava za BiH veoma je dobra i ona su usmjereni ka onim projektima koji znače restrukturisanje javnih službi ili javnog sektora. Posebno sam insistirao na sredstvima koja će da budu usmjerena kao pomoć i podrška novom zapošljavanju, sa fokusom na zapošljavanju mladih ljudi", rekao je Zvizdić.

Ona je naveo da je tim sredstvima predviđena i podrška određenim privrednim djelatnostima, kao što su moguća ulaganja u projekat energetske efikasnosti, što će pomoći sektoru građevinarstva i za sebe vezati više desetina komplementarnih djelatnosti.

Održani su sastanci i sa predstavnicima Stejt departmenta, gdje je ponovljena velika i prijateljska podrška SAD za bazne i najvažnije prioritete spoljne politike BiH.

"To su put ka evropskim integracijama i nastavak puta ka NATO što treba da donese mir, stabilnost, ekonomski prosperitet za BiH, građane i sve buduće generacije", istakao je Zvizdić.

Izvor: Srna