X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
23/04/2017 |  19:25 ⇒ 19:49 | Izvor: RTRS

Komete su padale prije 11.000 godina i odredile sudbinu Zemlje (VIDEO)

Analiza simbola uklesanih na kamenim stubovima neolitskog arheološkog lokaliteta Gobekli Tepe, u jugoistočnoj Anadoliji u Turskoj, potvrdila je da su fragmenti roja kometa pali na Zemlju oko 10.950 godina prije nove ere.
Komete - Foto: Screenshot/YouTube
KometeFoto: Screenshot/YouTube

Taj događaj zbrisao je neke vrste sa lica zemlje, među kojima su i mamuti, i pokrenuo jedno razdoblje koje su naučnici označili kao "mini ledeno doba". Ono je trajalo oko 1.000 godina uticalo na čitav tok daljeg razvoja ljudske istorije, tvrde istraživači.

Njihova istraživanja vremenski se poklapaju sa nalazima pronađenim duboko u ledu na Grenlandu, a čija starost je procijenjena na 10.890 godina prije nove ere.

Prikazi na stubovima ukazuju na kataklizmični događaj, a crteži ljudi bez glava na katastrofu koja je odnijela mnogo života, navode stručnjaci sa Univetziteta u Edinburgu.

Analiza slika sa stubova sa lokaliteta Gobekli Tepe podržava teoriju po kojoj je izvjesno da će Zemlja, vjerovatno, iskusiti periode padanja kometa na njenu površinu, kao posljedicu toga što se Zemljina orbita preklapa sa orbitirajućim prstenovima fragmenata kometa u prostoru.