X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
26/04/2017 |  08:51 ⇒ 08:54 | Izvor: RTRS

Amerikanci vjerovali navigaciji, pa blokirali poljski gradić

Američki vojnici iz oklopne brigade raspoređene na zapadu Poljske kao pojačanje istočnog krila NATO-a, toliko su vjerovali satelitskoj navigaciji da su u roku od 24 časa čak dva puta, umjesto na auto-put za Poznanj, zalutali u mjesto Vžešenj i blokirali njegove tijesne ulice.
Američki vojnici blokirali poljski gradić - Foto: REUTERS
Američki vojnici blokirali poljski gradićFoto: REUTERS

Prvi put je, prateći satelitsku navigaciju, američki konvoj od nekoliko borbenih vozila i kamiona zalutao u Vžešenj u ponedjeljak i to u vrijeme popodnevne saobraćajne gužve, kada se stanovnici vraćaju s posla.

Konvoj se zaglavio u nekoliko ulica u centru, javila je privatna poljska televizija TVN24.

"Saobraćaj je bio zaustavljen jedan sat. Naši policajci ispratili su ih do auto-puta, i oni su otišli u pravcu Poznanja i tu se naš posao završio", rekao je Adam Vojćinjski iz lokalne policije.

Nije prošlo ni 24 sata, a američki konovoj se ponovo, vjerujući već drugi put da ih satelitska navigacija vodi na prilaz auto-putu, pojavio  u Vžešnju i ponovo su se teška vozila zaglavila u centru i paralisala saobraćaj, ovog puta u jutarnjem špicu, dok ih policija nije izvukla iz centra.

SAD su kao pojačanje Poljskoj za istočno krilo NATO-a poslale sredinom januara oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika, 446 tenkova, transportera i haubica i još 900 vozila, međutim, od početka ih prati loša sreća zato što su zaboravili da su im u to doba godine na tim geografskim širinama potrebne zimske gume.

Poljske vlasti su umirivale javnost da, osim zimskih guma, američki i saveznički vojnici neće naići na probleme kao u Njemačkoj, kada su prebacivali opremu, a pokazalo se da s teškim vozilima ne mogu da pređu preko nekih mostova na planiranoj trasi.

"Nema problema u komunikaciji sa Amerikancima. Poljska ima specijalne mape sa informacijama kuda mogu da se premještaju, s podacima koliki teret mogu da izdrže mostovi i s visinama nadvožnjaka", rekao je tada pukovnik Robert Vožnjak odgovoran za smještaj američkih vojnika.

Izvor: Beta, RTS