X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
27/04/2017 |  09:03 ⇒ 09:10 | Izvor: RTRS

Kašnjenje u Švajcarskoj je jedna od najvećih uvreda

Dolazak na vrijeme za Švajcarce nije samo stvar bontona, već je i način života.
Švajcarska - Foto: Screenshot
ŠvajcarskaFoto: Screenshot

Pripadnici ove alpske nacije tačnošću iskazuju poštovanje prema svojim prijateljima, poznanicima i kolegama i pokazuju da im je stalo do njihovog vremena.

Ako se s nekim dogovorite za sastanak u 14 časova, Švajcarac će se pojaviti na dogovorenom mjestu u 14 časova, a ne pet minuta prije ili kasnije.

Mnogi stranci nisu upoznati sa ovim, zbog čega se nerijetko desi da uvrijede svoje domaćine nepoštovanjem tim kodom ponašanja.

Šta je uzrok ovakvog ponašanja - niko tačno ne zna. Prema pojedinim navodima, na tačnost nacije je uticao geografski položaj. Riječ je o alpskoj zemlji čija prosječna nadmorska visina iznosi od 500 do 800 metara, a najveći vrhovi prelaze 4000 metara.

Da bi sebi obezbijedili hranu, Švajcarci su nekada morali da budu vrlo precizni u pogledu trenutka obavljanja poljoprivrednih radova kako bi uživali u plodovima bujne žetve.

Tačnost ima brojne prednosti, ali i poneku manu. Na primjer, taksi skoro uvijek dolaze u dogovoreno vrijeme, a svi radnici odlaze na popodnevnu pauzu u 16 časova, pa je u to doba skoro nemoguće naći slobodno mjesto u kafiću.

Ali u Švajcarskoj nisu baš svi savršeno tačni. Nedavne studije pokazale su da vozovi državne švajcarske željeznice u prosjeku kasne po tri minuta, što većina smatra neprihvatljivim ponašanjem. Naročito kad se uzme u obzir da japanski vozovi prosječno kasne samo 36 sekundi.

Izvor: Agencije