X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
27/04/2017 |  14:32 | Izvor: RTRS

Srbija- Uskoro zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina

Upotreba solarijuma trebalo bi do kraja 2017. godine da bude zabranjena mlađima od 18 godina, najavljuju iz Ministarstva zdravlja.
Solarijum (ilustracija) -
Solarijum (ilustracija)

Solarijum je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

Zna se da je 3.348 slučajeva melanoma u Evropi posljedica upotrebe solarijuma.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima - pravilnikom.

- Prije donošenja Zakona o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno u organima Republike Srbije - rekao je Vicko na konferenciji za novinare povodom Evropskog dana borbe protiv melanoma - Evromelanoma 2017.

Zamjenik predsjednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević kaže da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godine posljedica UV zračenja u solarijumu.

- Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu što je ogromna količina zračenja - kaže Škiljević.

Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.

Izvor: Tanjug