latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:19 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

"Institut za nestala lica BiH i Komisija ne rade u interesu traženja nestalih iz Srpske"

Odbor za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine Republike Srpske mišljenja je da Institut za nestala lica BiH i Međunarodna komisija za nestala lica ne rade u interesu traženja nestalih lica na području Srpske.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

- Odbor je preporučio Vladi Republike Srpske da se izjasni o eventualnom prenosu nadležnosti u procesu traženja nestalih lica na nivo BiH - rekao je Srni predsjednik ovog odbora Nedeljko Glamočak.

On kaže da je ovakav stav Odbora ili drugih nadležnih organa Republike Srpske zanemaren još 2008. godine kada je donesen Zakon o nestalim licima na nivou BiH i kada je formiran Institut za nestala lica BiH.

- Tada je prenesena nadležnost u oblasti traženja nestalih lica na nivo BiH, koju je do tada imala Komisija za traženje nestalih lica Republike Srpske - podsjetio je Glamočak.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, koji je prisustvovao sjednici Odbora, rekao je Srni da je stav ove organizacije da Srpska ne treba dati pozitivno mišljenje o Sporazumu o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestala lica.

- Naša organizacija je protiv davanja pozitivnog mišljenja Međunarodnoj komisiji za nestala lica, jer ova komisija i Institut za nestala lica BiH rade pristrasno i samo u korist traženja nestalih lica bošnjačke nacionalnosti - rekao je Mitrović.

On je naveo da postoje dokazi da je uz pomoć Međunarodne komisije za nestala lica, Haškog tribunala i satelitskih snimaka pronađeno više od 4.000 nestalih lica bošnjačke nacionalnosti, dok za to vrijeme nije pronađeno nijedno nestalo lice sa spiska nestalih iz Republike Srpske.

Mitrović je rekao da Republika Srpska još traga za 1.663 nestala vojnika i civila.

Odbor za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici u Banjaluci razmatrao je davanje mišljenja na prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o statusu i funkcionisanju ICMP-a, koji je potpisan 15. decembra 2014. godine u Briselu.

Predsjedništvo BiH je sjednici 28. januara 2016. godine donijelo odluku o pristupanju BiH Sporazumu o statusu i funkcionisanju ICMP-a, a Savjet ministara BiH je 6. aprila utvrdio prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma.

Izvor: SRNA