latinica  ћирилица
29/04/2017 |  15:13 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Mirjanić u Šamcu: Uvesti red prilikom eksploatacije šljunka (VIDEO)

Poljoprivrednicima će, nakon praznika, biti isplaćeno i preostalih 14 miliona maraka prošlogodišnjih podsticaja. O uvođenju reda u eksploataciji šljunka ministar Stevo Mirjanić razgovarao je sa rukovodstvom Šamca, gdje je u zaštitu od poplava uloženo 3,5 miliona maraka.
Mirjanić u Šamcu - Foto: SRNA
Mirjanić u ŠamcuFoto: SRNA

Opštine Šamac gubi između 200 i 300 hiljada maraka godišnje zbog nelegalne eksploatacije šljunka, požalio se ministru, načelnik opštine Đorđe Milićević.

Ministar je već za 5. maj u Šamcu inicirao sastanak predstavnika ove i opština Modriča, Derventa, Brod, Doboja i preduzeća "Vode Srpske".

"Vidim spremnost Ministarstva da konačno imamo pomak i kada je riječ o nelegalnoj eksploataciji šljunka i pijeska na ovom području gdje su stalni pritisci ljudi sa terena da to uradimo. Na dobrom smo putu", izjavio je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

Od predstavnika "Voda Srpske" opština je dobila garancije za sankcionisanje nelegalane eksploatacije, što će pomoći privrednicima, koji legalno rade.

U vodoprivredu na području opštine Šamac uloženo je 740 hiljada maraka iz Fonda solidarnosti i 2,8 miliona Evropske investicione banke.

"Urađene su određene sanacije na rijekama Savi i Bosni, a ostaje da se realizuje projekat većeg obima - uređenje ruševnih obala rijeke Bosne", napominje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić.

Ministar je načelniku obećao i pomoć u rješavanju slabe koncesione naplate za državno poljoprivredno zemljište. Zadovoljni su i poljoprivrednici najavljenim olakšicama.

“Pogotovo onom drugom vezanim za proizvodnju "Bez GMO" soje, To će obradovati proizvođače iz Šamca. To će staviti mene i sve druge proizvođače u BiH jednak položaj, mene i nekog najvećeg proizvođača u BiH“, kaže Čedomir Borojević.

Dvije godine nakon katastrofalnih poplava, stanje u poljoprivredi u šamačkoj opštini još je teško, ali napori donose rezultate, kaže Borojević.