latinica  ћирилица
30/04/2017 |  15:35 ⇒ 01/05/2017 | 08:51 | Autor: RTRS

Visoki funkcioner SAD u Makedoniji; Hapšenja zbog nereda

Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor predsjedavajućeg Sobranja kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način, izjavio je lider vodeće stranke Albanaca u Makedoniji DUI Ali Ahmeti.
Makedonija (foto:mrt.com.mk/node ) -
Makedonija (foto:mrt.com.mk/node )

Kako navodi "Radio Slobodna Evropa" na makedonskom jeziku, Ahmeti je kazao da ovim prenosi poruku zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajana Hojt Јia sa kojim se danas sastao u rezidenciji američkog ambasadora u skopskom naselju Bardovci.

Predstavnika Stejt departmenta Brajana Hojta Јia prava iskušenja očekuju u ponedjeljak kada se sastaje sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i šefom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, čije pristalice ne priznaju izbor Talata DŽaferija za predsjednika Sobranja.

"Podrška SAD i EU (DŽaferiju) znači da Trajko Veljanoski više nije predsjednik Sobranja", rekao je Ahmeti poslije susreta sa američkim diplomatom, navodeći da koalicija predvođena liderom SDSM-a Zoranom Zaevim "treba da se okrene izgradnji institucija".

Hojt Јi je tokom dana razgovarao i sa predstavnicima Pokreta za reforme DPA i Alijanse za Albance, Arbenom Taravarijem i Veselim Mehmetijem.

Prema planu koalicije socijal-demokrata i tri albanske stranke, Veljanoski do utorka treba da preda kabinet DŽaferiju, dok predsjednik Đorđe Ivanov ima desetak dana da se predomisli i mandat za sastav vlade dodijeli Zaevu.

Dan pred sastanak Brajana Hojta Јija sa Ivanovim i Gruevskim, međutim, nema naznaka da bi VMRO-DPMNE mogao ustuknuti pa ostaje nejasno na koji će se način Makedonija iskobeljati iz "interrenuma" u koji je zapala poslije decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

VMRO-DPMNE je, čak, pooštrio retoriku, optužujući rivalske socijal-demokrate da "dugo i smišljeno pokušavaju da zgaze i unište Makedoniju" i "proguraju politiku za koju nisu dobili podršku naroda".

Istovremeno, Gruevski je, u pokušaaju da mobiliše pristalice, okupio koalicione partnere koji su, poslije susreta u sedištu VMRO-DPMNE, osudili "neustavan i nelegalan" postupak izbora predsjednika Sobranja, upozoravajući lidere SDSM-a da će krivično odgovarati za postupke.

Suštinski, duboko podeljena Makedonija trenutno ima dva predsjednika Sobranja, Talata DŽaferija kojeg podržava SDSM i tri albanske stranke, ali i Trajka Veljanoskog, kod kojeg se još uvijek nalaze ključevi skupštinskog kabineta.

Prvi test krhke stabilnosti Makedoniju bi mogao zadesiti već u utorak ujutro kada se očekuje dolazak DŽaferija u kabinet u Sobranju, čemu se VMRO-DPMNE žestoko protivi.

Odlučnost pristalica Nikole Gruevskog mogla bi poljuljati potraga za još desetak izgrednika, koje skopsko tužilaštvo smatra odgovornim za nasilje u parlamentu, u kojem je povređeno stotinak ljudi.

Јedan od "traženih", glumac Vlado Јovanovski, koji je prethodnih mjeseci bio u centru pažnje zbog učešća u protestima "Zajedno za Makedoniju", viđen je u nedjelju na vjerskoj svečanosti na jugu Makedonije, pišu mediji u Skoplju.

Predsjednik Ivanov, koji je prethodno najavljivan kao počasni gost skupa, nije se pojavio ne objašnjavajući razloge izostanka.

Na skupu u manastiru "Sveti Јovan Preteča" vladika kanonski nepriznate MPC Petar pozvao je Makedonce "na odbranu otadžbine", upozoravajući ih da će, ukoliko ne krenu tim putem, ostati "bez crkve i države".

Tužilaštvo: Identifikovano 15 lica, saslušanja u toku

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju potvrdilo je danas da je do sada identifikovano 15 lica koji su učestvovali u neredima u Sobranju i protiv kojih je MUP podnio krivičnu prijavu.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je dosad "saslušan veći broj lica" i da će saslušanja biti nastavljena sa ciljem prikljupljanja svih podataka o dešavanjima u Sobranju, prenijela je MIA.

Izvor: RTS, Tanjug