X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/04/2017 |  21:06 | Izvor: RTRS

Vegetarijanci nisu dugovječniji

Istraživanje Univerziteta u Sidneju obeshrabruje sve one koji su se za vegetarijanski način ishrane odlučili da bi bili dugovječniji.
Vegetarijanska ishrana - Foto: ilustracija
Vegetarijanska ishranaFoto: ilustracija

Istraživanje Univerziteta u Sidneju obeshrabruje sve one koji su se za vegetarijanski način ishrane odlučili da bi bili dugovječniji. Naime, istraživači su utvrdili da vegetarijanstvo nije povezano sa smanjenjem rizika od prerane smrti.

Australijski istraživači pratili su šest godina navike oko 250.000 ljudi od 45 godina i starijih. U izvještaju, objavljenom u časopisu Preventive Medicine navedeno je da nije bilo značajnih razlika u riziku od prerane smrti između onih koji praktikuju kompletan, polukompletan (meso jednom nedjeljno) ili pesco (baziran na ribi) vegetarijanski način ishrane i onih koji redovno jedu meso.

Istraživači su uzeli u obzir i ostale faktore kao što su - godine, konzumiranje cigareta i alkohola, visok krvni pritisak, dijabetes tipa dva i bolest srca.

Vegani su, takođe, kategorizovani kao vegetarijanci. Istraživanje je ustanovilo da vegetarijanci nemaju običaj da preterano puše i piju, nisu pretjerano gojazni, kao i da je kod njih manja šansa da obole od raka ili bolesti srca.

- Važno je da se napomene da vijesti nisu toliko loše za vegetarijance, jer oni u suštini imaju mnogo zdraviji stil života od nevegetarijanaca - navodi koautorka studije doktorka Sima Mihršahi, viši naučni saradnik Univerziteta u Sidneju.

To potvrđuju i neke ranije studije. Istraživači sa Oksfordskog univerziteta još 2013. godine su objavili izvještaj u kome je utvrđeno da je rizik od hospitalizacije ili smrti usljed srčane bolesti za 32 odsto manji kod vegetarijanaca.

Izvor: Novosti