latinica  ћирилица
01/05/2017 |  08:37 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Obilježavanje 22 godine od akcije "Bljesak";Položeni vijenci na spomen-ploču poginulim Srbima (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Gradišci, povodom obilježavanja 22 godine od stradanja Srba u akciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak", da je otimanje zamlje, protjerivanje i etničko čišćenje Srba iz Zapadne Slavonije bilo planski organizovano kao državni projekat Hrvatske.
Gradiška: Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Gradiška: Polaganje vijenacaFoto: RTRS

Dodik je istakao da je protjerivanje Srba sa prostora Hrvatske u posljednjem ratu samo kontinuitet zločina koji, očigledno, nisu bili završeni u Јasenovcu.

"Srbi iz Zapadne Slavonije prije 22 godine su prešli ovaj most i trajno napustili svoj istorijski zavičaj. To nije bilo dovoljno, nego su kolone izbjeglica bombardovali iz aviona. To je tužan događaj za Srbe, iako nedaleko odavde Hrvati ovaj dan proslavljaju kao svoju veliku pobjedu zato što su istjerali žene, djecu i nezaštićeno srpsko stanovništvo, kojem su UN oduzele oružje", rekao je Dodik u obraćanju u okviru ceremonije obilježavanja.

Dodik je istakao da za taj zločin, kao i mnoge druge nad Srbima, niko nije odgovarao.

"Često se pitam kako je bilo moguće dozvoliti tolika stradanja Srba. Јedino što zaključujem jeste da je problem u nama, našoj dobroj duši, zabludi i lakovjernosti u kojoj oprostimo, zaboravimo i vjerujemo da nam se to ne može nikad ponoviti, a vidimo da je Јasenovac, samo u drugačijem obliku, proveden gotovo do kraja", rekao je Dodik.

On je naglasio da, bez srpske države, nema ni slobode za Srbe i da je srpsko stradanje u velikoj mjeri spriječeno postojanjem Republike Srpske.

"Ako vam neko kaže da je Republika Srpska sigurna i prihvaćena od onih koji žele da je nema, znajte da lažu i pripremaju nas za još jedno lakovjerje koje traba da nas zavede da ne očekujemo nešto što smo doživjeli ranije", rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska kao država motivisana željom srpskog naroda da postoji.

"Mnogi Hrvati i Bošnjaci ne žele da je vide, ali Republika Srpska mora da opstane, jer kada bi ona nestala ovdje više ne bi bilo Srba, srpske slobode i srpskog načina života", naglasio je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uvrstio obilježavanje godišnjica stradanja Srba Zapadne Slavonije u događaje od republičkog značaja, jer su Srbi iz Zapadne Slavonije protjerani sa svojih ognjišta i oduzeto im je ono što pripada svakom normalnom čovjeku, a to je pravo na život i slobodu.

"Nastojaćemo, onoliko koliko je u našoj moći, da budu procesuirani oni koji su činili zločine na ovim prostorima. To zavisi i od tužilaštava Hrvatske i BiH, ali i 22 godine od tragičnog događaja u Zapadnoj Slavonije nisu procesuirani oni koji su činili zlo nad srpskim narodom", naveo je Savanović.

Predsjednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović rekao je da je veliki broj Srba iz Zapadne Slavonije prije 22 godine našao utočište i slobodu u Gradišci, da su mnogi otišli dalje da žive širom svijeta, a oni koji su ostali u Gradišci vrijedni su i dobri građani.


Nakon obraćanja zvaničnika, spušteni su vijenci sa "mosta spasa" u rijeku Savu.

Vijence je položila i delegacija Narodne skupštine, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Velimir Sakan, kao i predstavnici Konzulata Srbije u Banjaluci i opštine Gradiška.

Vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije, Udruženja porodica nestalih "Suza" i predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta, kao i članovi porodica žrtava.

Prethodno je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen parastos za stradale Srbe.

Služenjem parastosa u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, danas ranije je u Gradišci počelo obilježavanje 22 godine od stradanja srpskog naroda Zapadne Slavonije u akciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak" u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Služenju parastosu su prisustvali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, delegacije Vlade i Narodne skupštine Srpske, predstavnici gradiške opštine, članovi porodica žrtava i brojni građani Gradiške i okolnih mjesta.

Pomenu su prisutvovali i predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije Krsto Žarković, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" i Udruženja porodica nestalih "Suza".

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos povodom 22 godine od stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak".

Izvor: RTRS/SRNA