latinica  ћирилица
01/05/2017 |  10:34 | Autor: RTRS

"Ivanov da amnestira patriote"

Vođa organizacije "Andon Lazov Јanev - Ćoseto" iz Velesa Goran Angelov zatražio je od predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova amnestiju za sve osobe koje su upale u Sobranje i pretukle poslanike i novinare.
Upad u zgradu Sobranja(foto: twitter.com/seirdotmk) -
Upad u zgradu Sobranja(foto: twitter.com/seirdotmk)

"Predsedniče, mi narod Makedonije, tražimo da amnestirate i oslobodite svih sudskih progona sve patriotske i rodoljubive građane koji su ušli u Sobranje da spreče državni udar i rasturanje sopstvene otadžbine Makedonije", poručio je Angelov, koji je bivši pripadnik specijalne policijske jedinice "Lavovi".

Makedonsko tužilaštvo objavilo je na svojoj veb-stranici da je uhapšeno sedam od 15 osoba za koje postoji sumnja da su učestvovale u nasilju nad poslanicima parlamentarne većine u Sobranju 27. aprila.

U objavi je navedeno da je nadležni tužilac, ocijenivši da su ispunjeni zakonski uslovi za 14 osumnjičenih, predložio sudiji za prethodni postupak da im odredi mjeru pritvora, a za jedno lice mjere opreza.

Incident se dogodio kada su učesnici protesta "Za zajedničku Makedoniju" upali u makedonski parlament, nezadovoljni što je skupštinska veća koju čine SDSM i stranke iz albanskog političkog bloka izabrale Talata DŽaferija za predsjednika Sobranja.

U masovnoj tuči povrijeđeno je 109 osoba, među kojima i lideri SDSM Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Izvor: Srna