X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
02/05/2017 |  16:44 ⇒ 16:55 | Izvor: RTRS

Nošenje beba razvija njihov sistem za ravnotežu

Ima mnogo skeptika koji ne podržavaju često nošenje bebe u naručju roditelja, pošto smatraju da će se ona navići "na ruke" i poslije manipulisati tom navikom. Brojni doktori, međutim, ističu izuzetnu važnost nošenja bebe zbog razvijanja sistema za ravnotežu.
Djeca (Foto: Thinkstock) -
Djeca (Foto: Thinkstock)

Naime, osim jačanja emocionalne povezanosti sa mamom ili tatom, nošenjem bebu u marami, nosiljci ili naručju aktivira se bebin sistem za ravnotežu koji utiče na bolji razvoj motoričkih i fizioloških sposobnosti bebe.

Doktorka Marta Sirs, u svojoj knjizi "Povezujući roditeljstvo", opisala je kako kod beba funcionše pokretanje sistema za ravnotežu.

"Tri male strukture, kao libele, smještene su iza bebinog srednjeg uha. Јedna prati pokrete u smjeru naprijed i nazad, druga lijevo i desno, a treća gore i dole. Pri svakom bebinom, odnosno pokretu osobe u čijem je beba naručju, tečnost u tim libelama pomjera tanke niti koje trepere i prenose poruke u mozak. Tako prikupljeni podaci služe za održavanje ravnoteže tijela", pojasnila je doktorka Sirs.

Pored toga, bebe koje roditelji nose izložene su brojnim nadražajima i promjenama ravnoteže tijela, što je mnogo bolje od sati provedenih ležeći u krevecu, smatraju stručnjaci. Takođe, bebe u naručju moraju da se prilagođavaju pokretima osobe koja ih nosi, što dodatno jača njihove motoričke sposobnosti.

Izvor: Agencije