latinica  ћирилица
02/05/2017 |  19:02 ⇒ 03/05/2017 | 09:29 | Autor: RTRS

Napeto u Makedoniji: Eksplozivna naprava nađena u Sobranju (VIDEO)

U zgradi Sobranja u Skoplju je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, objavila je makedonska policija.
Makedonija - policijske snage - Foto: Screenshot
Makedonija - policijske snageFoto: Screenshot

Makedonski mediji javljaju da je naprava deaktivirana. Načelnik obezbjeđenja makedonskog parlamenta Goran Јarčevski je prijavio da je u hodniku na prvom spratu pronađena petarda sa fitiljem koja je selotejpom vezana za veliku plinsku bocu za punjenje upaljača. Istraga je u toku.

U Skoplju je večeras održan još jedan protestni skup Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju".

Sa protesta je predsejdniku Makedonije Đorđu Ivanovu poručeno da ostane vjeran zakletvi koju je položio kada je stupao na funkciju - da čuva suverenitet države.

Pošto je Ivanovu danas rođendan, demonstranti su mu poželjeli da mu "ostane čvrsta kičma".

"Tu smo danas kako bi predsjednik znao da ćemo da produžimo da dolazimo koliko god bude trebalo", rekao je član ove inicijative Bogdan Ilijevski, koji je podsjetio da je ovo 65. dan protesta koji se odvijaju širom Makedonije.

Okupljeni građani poručili su da ne mogu dozvoliti Talatu DŽaferiju i, kako su ih nazvali, makedonskim izdajnicima da nelegalno i na silu preuzmu parlament.

Da ne žele nezakonito izabrano rukovodstvo parlamenta i nezakonitu Vladu, poručili su i poslanici VMRO-DPMNE i koalicije "Za bolju Makedoniju", sa sastanka u kabinetu aktuelnog predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog.

Talat DŽaferi, uputio je zahtjev generalnom sekretaru da se stvore uslovi da počne predsjedavnje Sobranjem. DŽaferi je danas bio u Sobranju. Tamo ga je, kako pišu mediji, dočekao zaključan kabinet predsjednika Sobranja. Pod ključem su ostali i jedinstveni pečati, bez kojih DŽaferi ne može zvanično ovjeriti nijedan dokument.

I MUP je podnio pet krivičnih prijava protiv lica koja su identifikovani kao osobe koje su otključale vrata glavnog ulaza zgrade parlamenta, nakon čega su demonstranti ušli unutra. Prethodno su prijave podignute protiv 15 lica.

Ako je situacija prošlog četvrtka u Skoplju poslije “izbora“ Taleta DŽaferija na mjesto predsjednika Sobranja bila na ivici građanskog rata, poslije posjete američkog zvaničnika Brajana Hojta Јija postoji opasnost da sa te ivice sklizne, i to u lošem pravcu.

Naime, vjetar u leđa koji je Јi dao albanskim strankama i Zoranu Zaevu već je dobio epilog. Tako je “novoizabrani“ predsjednik Sobranja DŽaferi već najavio da će zakazati sjednicu parlamenta kako bi i zvanično preuzeo vlast od aktuelnog predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog, koji tvrdi da DŽaferi ne može da zakaže sednicu jer ne postoji zapisnik niti bilo kakav dokument o njegovom izboru na mjjesto prvog čoveka parlamenta.

Kako bi spriječili DŽaferija u njegovoj namjeri, poslanici VMRO-DPMNE i predsjednik Sobranja Veljanovski već su ušli u zgradu parlamenta, a situacija je, kako navode naši izvori iz Makedonije, veoma rovita. Koliko se zna, DŽaferi je pokušao da uđe u parlament, ali mu to nije pošlo za rukom.

DŽaferi, međutim, tvrdi da ne odustaje od svog plana i ponavlja da je Amerika priznala njegov izbor. On je čak najavio i da će, ukoliko predsjednik Makedonije ne bude u roku od 10 dana dao mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, pokrenuti opoziv Ivanova u skupštini Makedonije.

Dakle, izaslanik Stejt departmenta umjesto da smiri strasti, Skoplju je donio još veće probleme. Dajući podršku Zaevu i Albancima, on ne samo da stavlja do znanja da podržava “tiransku platformu“, koja Albance, iako su manjinski narod, faktički izjednačava sa Makedoncima, već i “prkosi“ predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji od Zaeva traži da se javno odrekne platforme u zamijenu za mandat.

Aleksandar Mitevski, direktor Centra za istraživanje i analitiku iz Skoplja, osim što se slaže sa činjenicom da je posjeta američkog izaslanika još više produbila krizu u Makedoniji, sumnja i da je izaslanik Stejt departmenta Brajan Hojt Јi dobio odobrenje od strane sadašnje američke administracije za ovakav nastup, i vjeruje da je njegov glas - glas bivše Klinton-Obama administracije, koja još u ovom dijelu svijeta vodi glavnu riječ.

“Ni Bijela kuća ni Savjet za nacionalnu bezbjednost prethodno nisu bili obaviješteni da je ambasador u Makedoniji DŽes Bejli planirao da prizna novog "predsjednika parlamenta" u četvrtak uveče. To piše sajtt "Balkanalizis. Ovo otkriće izaziva veoma ozbiljnu zabrinutost oko toga ko vodi američku spoljnu politiku, u isto vrijeme kada je Balkan spreman da eksplodira usred rastućeg nacionalizma“, navodi on za sputniknews.com.

Nemoguće je da DŽaferi održi svoju rijjč i da pokrene postupak za opoziv predsjednika Ivanova ako ovaj ne dodijeli mandat Zaevu za sastav vlade jer nije legalno izabran predsjednik.

Da do haosa zaista može doći govore i najnoviji napisi na albanskim portalima koji tvrde da Albanci u Makedoniji nemaju namjeru da više tolerišu, kako kažu, “ ovakvu nepravdu“ i da se spremaju da održe kontramitinge građanima koji pod krilaticom “Za zajedničku Makedoniju“ već dva mjeseca šetaju ulicama Makedonije.

(NN/sputniknews.com.)