latinica  ћирилица
03/05/2017 |  13:00 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Kada se stvore uslovi, vratićemo se u Dobrovoljačku

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će pošta pripadnicima ЈNA stradalim u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici ponovo biti odata u federalnom Sarajevu onda kada budu stvoreni uslovi za to i vlasti u Federaciji BiH omoguće postavljanje spomen-ploče sa imenima poginulih na tom mjestu.
Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske - Foto: RTRS
Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike SrpskeFoto: RTRS

"Ove godine privremeno smo donijeli odluku da 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici bude obilježeno u Miljevićima u Istočnom Sarajevu jer muslimanska vlast u Kantonu Sarajevo i federalnom dijelu BiH nije dozvolila da primjereno i u skladu sa hrišćanskim obredom postavimo spomen-ploču sa urezanim imenima poginulih", rekao je Savanović u Miljevićima, gdje je danas obilježeno 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.

On je naveo da uvijek postoji rizik, te da će pošta stradalim pripadnicima ЈNA biti odata u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu onda kada u FBiH omoguće neometano odavanje počasti srpskim žrtvama kao što vlasti Republike Srpske to isto garantuju Bošnjacima u Srpskoj.

Savanović je podsjetio da je zahtjev za postavljanje spomen-ploče u Sarajevu podnesen više puta, a ove godine to nije učinjeno jer je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio da se na taj način pokaže koliko u FBiH nisu spremni da poštuju srpske žrtve.

On je podsjetio da su prošle godine u Dobrovoljačkoj ulici, čim je napušteno mjesto stradanja, ruže bačene u kontejner.

"Nismo više mogli da trpimo takva poniženja prema poginulima", rekao je Savanović i naglasio da je potrebno međusobno razumijevanje kada je riječ o žrtvama.

On je podsjetio da se danas obilježava 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine od muslimanskih paravojnih formacija.

"Јedina legitimna i legalna oružana sila koja je branila Ustav tadašnje zajedničke države bila je ЈNA. Možete zamisliti kolika je ta mržnja i nagon za ubijanjem jedine legitimne snage koja je Ustavom dala garanciju da će braniti državu", rekao je Savanović i dodao da to nije bila srpska armija jer su u napadu poginuli i Srbi, i muslimani, i Hrvati i Albanci.

On je naveo da su muslimani, zahvaljujući toj državi, postali konstitutivan narod poslije 1945. godine, a u toj konstitutivnosti najviše žrtava dali su Srbi, da bi se u Dobrovoljačkoj vidjelo kolika je mržnja prema pripadnicima ЈNA.

Savanović je naglasio da se danas obilježava i stradanje svih Srba na prostoru Sarajevsko-romanijske regije čiji su borci vodili najtežu bitku, možda težu i od proboja Koridora. On je naveo da su na ovom prostoru vođene borbe prsa u prsa sa muslimanskim oružanim snagama i srpska vojska nije izgubila ni kvadrat svoje teritorije.

Savanović je podsjetio da je 150.000 Srba moralo napustiti svoja ognjišta i vjekovnu imovinu u Sarajevu i otići "grlom u jagode".

"To govori o značaju ovog datuma, o borbi srpskog naroda i o idealu slobode i prava na borbu za svoju teritoriju, narod, vjeru i državu", poručio je Savanović.

Pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Izvor: Srna