latinica  ћирилица
03/05/2017 |  13:18 | Autor: RTRS

Savčić: Pomen u Miljevićima ne smatrati odustajenjem od Dobrovoljačke

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da današnji pomen u Miljevićima u Istočnom Sarajevu povodom 25 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ne treba smatrati odustajanjem od obilježavanja tragičnih događaja 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj, već shvatiti kao svojevrsnu opomenu i poruku.
Milomir Savčić, predsjednik BORS-a - Foto: RTRS
Milomir Savčić, predsjednik BORS-aFoto: RTRS

"Ovo treba shvatiti kao opomenu i poruku da moramo jedni drugima obezbijediti normalne uslove, da bez prisustva policije i bilo kakvih represivnih mjera koje se preduzimaju dođemo, poklonimo se sjenima poginulih saboraca i sunarodnika, zapalimo svijeće i položimo cvijeće ili nešto drugo, kako to kod kog naroda vjera i tradicija zahtijevaju", poručio je Savčić.

On je rekao da danas nisu mogli da uz srpske običaje i tradiciju obilježe 25 godina od stradanja saboraca na mjestu gdje se zločin desio u Dobrovoljačkoj ulici.

"Posljednjih godina to je rađeno na krajnje uvredljiv način jer su svijeće i cvijeće bukvalno ostavljani na ulici, i to ne na mjestu gdje se zločin tačno desio, a vjerski dio obreda počeo se obavljati tek prije dvije godine", naveo je Savčić.

On je u Miljevićima, na obilježavanju 25 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, naglasio da je ovo jedan od najtragičnijih događaja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a pogotovo način kako su ti vojnici poginuli.

Savčić je napomenuo da je neshvatljivo da ljudi koji su tada redovno obavljali svoj zadatak, koji je najuzvišeniji čin odbrane zemlje i zaštite njenog integriteta i suvereniteta, budu tretirani kao agresorska vojska.

On je naglasio da i način izvještavanja federalnih medija o ovom zločinu govori o tome da i poslije 25 godina "imamo dvije ili više istina".

Pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Izvor: Srna