latinica  ћирилица
06/05/2017 |  09:52 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Turski agenti preplavili BiH (VIDEO)

BiH je ponovo u Evropskom parlamentu za dlaku izbjegla da bude stavljena na crnu listu zbog finansiranja terorizma. Tako je dobijeno vrijeme do sljedećeg zasjedanja.
Turski agenti preplavili BiH - Foto: Screenshot
Turski agenti preplavili BiHFoto: Screenshot

Nakon što su službe bezbjednosti Srbije otkrile da iza albanskih separatista na jugu Srbije i u Makedoniji stoje turske tajne službe, stručanjaci za bezbjednost upozoravaju na pojačano prisustvo turskih obavještajaca i u BiH. Njih 500, kažu, ima široku mrežu saradnika i pomagača.

Turska na prostoru Balkana djeluje veoma destruktivno, a na područuju BiH razvila je snažnu obavještajnu mrežu, kaže ekspert za bezbjednost i terorizam DŽevad Galiješavić. Dodaje da, u tu svrhu, koriste razne naučno-istraživačke centre, nevladine i humanitarne organizacije.

- Najsnažnija humanitarna organizacija koja je u stvari mjesto sakupljanja i obrade određenih informacija je IHH. Njen pokrovitelj je Emina, supruga turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana - kaže Galijašević.

Osim toga, nekoliko stotina Bošnjaka koji su zaposleni u bezbjednosnim službama BiH i Federacije BiH prošlo je obuku u obavještajnim centrima u Turskoj i danas aktivno rade za turske interese u BiH, kaže nekadašnji visoki funkcioner službe državne bezbjednosti Srbije, Božidar Spasić.

- Јa računam da tu ima oko 5.000 ljudi, koji, u ovom momentu, dok mi razgovaramo, prikupljaju podatke. Turske obavještajne službe neizostavno vole da prikupe sve informacije, čak i kada je ko ujutro popio kafu u nekom kafiću, jer iz toga mogu da izvuku određene zaključke - kaže Spasić.

Aktivnosti turskih obavještajaca posebno su, navodi Spasić, pojačane nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, jer su mnogi njihovi dotadašnji saradnici sada pod sumnjom da su sarađivali sa Erdoganovim protivnikom, Fetulahom Gulenom.

- Mislili smo da će se broj obavještajaca, nakon državnog udara u Turskoj, smanjiti da spasu ono što se tamo spasiti da. Međutim, taj se broj izgleda povećava. Turska ima velike, velike ambicije prema BiH - navodi Spasić.

Dodaje, da je poseban problem to što u BiH ne postoji organizovan kontraobavještajni rad agencija koje su zadužene za suzbijanje djelovanja stranih obavještajnih službi. A da se u BiH ovakve prijetnje shvataju olako, odavno je poznato. Najbolji primjer je borba protiv terorizma. Tako je, samo za dlaku BiH nedavno izbjegla je stavljanje na crnu listu država koje su prijetnja zbog pranja novca i finansiranja terorizma koju pravi Evropska komisija.

- Borba protiv terorizma nije ni na začelju spremnosti ni udarnog tima za borbu protiv terorizma, ni bezbjednosnih agencija BiH, niti samog Tužilaštva. Јedino vidimo napore i aktivnosti koje preduzima MUP Republike Srpske - rekao je Galijašević.

Iako je, bar za sada, izbjegla crnu listu Evropske komisije, BiH mogla bi se naći na crnoj listi turista iz Velike Britanije. Vlada ove zemlja upozorila je svoje građane da ne putuju u BiH, zbog mogućnosti terorističkih napada. Napadi, kako se navodi, mogu biti nasumični, a lako se može desiti da meta budu mjesta koja posjećuju stranci ili vjerski objekti.