latinica  ћирилица
08/05/2017 |  12:59 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Rešić-Kojić: Sporazum o popisu srpskih žrtava rata u BiH (VIDEO)

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić potpisali su danas Sporazum o korištenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičkih knjiga, s ciljem popisa i evidentiranja srpskih žrtava iz proteklog rata u BiH.
Sporazum o popisu srpskih žrtava - Foto: RTRS
Sporazum o popisu srpskih žrtavaFoto: RTRS

Rešićeva je nakon potpisivanja sporazuma u Banjaluci istakla da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske želi da pomogne Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u realizaciji projekta popisa i evidentiranja srpskih žrtava.

"Vjerujem da ćemo na ovaj način barem za 50 odsto korisnika uspjeti utvrditi potrebne podatke. Želimo da pokažemo da smo podrška i pomoć svima kojima je to neophodno", rekla je novinarima Rešićeva.

Kojić je podsjetio da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica 2013. godine započeo aktivnosti popisa i evidentiranja srpskih žrtava iz proteklog rata i da će realizacijom navedenog sporazuma biti dobijeni podaci o datumu i eventualno o uzrocima smrti srpskih žtava.

"Imamo usvojena podzakonska akta, a propisali smo i koji je minimum podataka koji su neophodni da bi žrtva bila verifikovana. Do sada smo popisali i evidentirali više od 29.000 srpskih žrtava, a ako ovo uporedimo se podacima demografske službe Haškog tribunala koja je popisala 22.774 srpske žrtve, dolazimo do činjenice da je ovaj tribunal umanjio broj srpskih žrtava za 21 odsto", rekao je Kojić.

On je napomenuo da bi Republički centar preliminarne rezultate popisa žrtava mogao imati do kraja ove godine.

Kojić kaže da će realizacijom navedenog sporazuma biti sačinjena vjerodostojna baza podataka, čime bi uspješno bio okončan proces popisa i evidentiranja srpskih žrtava.

"U bazi podataka imamo još oko 600 spornih imena koja ćemo provjeriti, a pozivam sve koji imaju bilo kakve podatke o stradanju lica da prijave Republičkom centru. Smatram da je ovaj posao najvažniji, jer imamo mnoge pokušaje da se istorija pogrešno prikaže. Srpske žrtve je pokušao da ospori i autor atlasa ratnih zločina Mirsad Tokača, što je nedopustivo", zaključio je Kojić.

Izvor: Srna