latinica  ћирилица
08/05/2017 |  17:05 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Britansko upozorenje – Bosna i Hercegovina na meti terorista! (VIDEO)

Vlada Velike Britanije prije nekoliko dana upozorila je svoje građane da ne putuju u Bosnu u Hrecegovinu zbog, kako navode, mogućnosti od terorističkih napada.
Terorizam - upozorenje - Foto: RTRS
Terorizam - upozorenjeFoto: RTRS

Tako se BiH našla u društvu zemalja poput Sirije, Avganistana ili Iraka, kao visokorizična zemlja za putovanja.

Istovremeno, nikakvih zvaničnih reagovanja iz BH institucija još nema.

Podsjećajući na napade u Rajlovcu u novembru 2015. godine, kada su poginula dva vojnika Oružanih snaga BiH, ali i ubistvo policajca u Zvorniku u aprilu iste godine, iz Britanske ambasade upozoravaju da su takvi i slični napadi mogući i u budućnosti: "Teroristi će vjerovatno pokušati nove napade u Bosni i Hercegovini. Napadi mogu biti nasumični, uključujući i mjesta koja posjećuju stranci."

U upozorenju se navodi i da su mogući napadi na vjerske objekte, kao i da pažnju treba ovratiti na minska polja, koja su zbog poplava i klizišta u prethodnom periodu pomjerana, a oznake koje upozoravaju na opsanost su uništene.

Ovakva upozorenja vlada stranih država ne čude, s obzirom na to da je borba protiv terorizma daleko od prioriteta za BH bezbjednosne institucije, smatra stručnjak za borbu protiv terorizma, DŽevad Galijašević.

- BiH u svom opredjeljivanju u borbi protiv terorizma nije uopšte iskrena, ne postoji spremnost institucija, ne postoji društvena svijest da se protiv toga borimo. Dakle, nema adekvatnog odgovora društva u BiH, kaže Galijašević.

Sličnog stava i nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti Јugoslavije i Srbije, Božidar Spasić, koji kaže da su dosadšnji napadi bili uglavnom individualne akcije pojedinca i da su takvi mogući i u buduće.

- Upozorenje se nije odnosilo da će to biti neki džihadistički napad ili napad Islamske države, nego da će to prije biti neki obračun unutar njih. Sjećate se onog napada na Američku ambasadu, pucanja. To nisu namjenski ljudi, nego se pojavljuju tako, iz čista mira, navodi Spasić.

Iz bezbjednosnih agencija BiH, kao ni Ministarstva bezbjednosti BiH, ni četiri dana nakon objave upozorenja Britanske vlade, još bez zvaničnog komentara.

Podsjećamo, BiH je prije nekoliko dana za dlaku izbjegla stavljanje na crnu listu zemalja koje su prijetnja zbog pranja novca i finasiranja terorizma.

Da li je sve ovo dovoljno da se ovom problemu konačno posveti pažnja?