latinica  ћирилица
08/05/2017 |  22:13 ⇒ 23:06 | Autor: RTRS

Lovačka udruženja u BiH imaju 350.000 komada oružja

Za izdavanje oružanih listova u Federaciji BiH su nadleži kantoni, a u Republici Srpskoj MUP Srpske.
Oružje - Foto: SRNA
OružjeFoto: SRNA

Prema federalnom zakonu, koliko će građanin tog entiteta imati komada oružja zavisi od toga u kojem kantonu živi, jer su kantoni nadležni za izdavanje dozvole za oružje.

Tako, npr. u Sarajevskom i ZDK kantonu nije ograničen broj komada oružja koje jedan građanin može da posjeduje. U Tuzlanskom kantonu uz dozvolu, građanin može imati jedan pištolj i pet lovačkih pušaka. Nedavno usvojeni Zakon o oružju i municiji u HNK dozvoljava da jedno lice legalno može posjedovati 12 komada oružja - pet pištolja i sedam lovačkih pušaka, što znači da četveročlana porodica u ovom kantonu može legalno posjedovati skoro 50 komada oružja. Uslovi za izdavanje odobrenja za nabavku oružja su navršena 21 godina, te postojanje opravdanog razloga za nabavku.

Građani ovaj zakon smatraju besmislenim, međutim, kantonalni ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda ističe da je ovaj zakon u suštini restriktivniji od starog s obzirom da prethodni zakon nije predviđao koliko komada oružja legalno može posjedovati jedno lice.

Deset kantona i isto toliko različitih propisa su posljedica nepostojanja federalnog zakona, a njegov prijedlog je usvojen u Predstavničkom domu, te čeka zeleno svjetlo u Domu naroda.

Osim izdavanja dozvola, ovim zakonom bi bile regulisale i sankcije za neovlašteno posjedovanje oružja. Prema dosadašnjoj  praksi u Sarajevskom kantonu se krivično odgovara za nelegalno posjedovanje oružja, dok se to u HNK tretira kao obični prekršaj. Prema nekim procjenama, u BiH je nelegalno 750 hiljada komada oružja.

Ipak, o nelegalnim arsenalima se tek nagađa, ali po službenim podacima iz 2016. u broju oružja prednjače lovačka udruženja sa 350 hiljada komada oružja, 200.000 u Republici Srpskoj i 150.000 u Federaciji BiH. Malo je poznato da BiH ima kordinaciono tijelo za kontrolu lakog naoružanja. Zadatak ovog tijela je da usaglasi jedinstvene standarde za BiH, što očito nije do sada zaživjelo.

Izvor: N1