latinica  ћирилица
09/05/2017 |  07:41 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Parada povodom Dana pobjede u Moskvi (VIDEO,FOTO)

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je širom svijeta. U ovoj borbi najveći doprinos dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila.
Moskva: Vojna parada (Arhiv) - Foto: RTS
Moskva: Vojna parada (Arhiv)Foto: RTS

Na Balkanu, nosilac antifašističke borbe, u kojoj je podnio najveće žrtve je srpski narod. Povodom 72-ge godišnjice pobjede nad nacistima, na Crvenom trgu u Moskvi, na vojnoj paradi prikazana su ruska vojna dostignuća.

10.00 - Zbog loših vremenskih uslova, prikaz aviona i helikoptera je otkazan, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Parada je završena.

09.45 - Prikaz naoružanja i tehnike počeo čuvenom tenkom T-34, kojim se Crvena armija u Drugom svjetskom ratu probila do Berlina. Ubrzo potom pred moskvskom publikom našao se i najsavremeniji tenk – T-14 Armata.

09:39 - Svečanim maršem defiluje kolona posebne divizije operativne namjene "Deržinski" federalne službe vojske Nacionalne garde Rusije.

Parada u Moskvi

09:36 - Na Crvenom trgu je puk Vazdušno-desantnih snaga.

Parada u Moskvi
09.29 - Prvi put na paradi– Omladinska vojska koju čine 90.000 mladića i devojaka iz cijele zemlje.

09.14 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio smotru jedinica. Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se okupljenima na Crvenom trgu.

"Nema, niti će biti sile koja može da porobi ruski narod", poručio je Putin.

"Lekcije prošlosti nas pozivaju da budemo oprezni", dodao je Putin, rekavši da ruske oružane snage mogu da odbiju bilo koji napad i reaguju na bilo koju pretnju.

Kako je rekao, Rusija je otvorena za saradnju i uvijek je na strani sila mira.

Događaji iz prošlosti nameću nam veliku odgovornost pred budućim pokoljenjima, da im prenesemo duh velike pobjede i osiguramo mir i stabilnost, dodao je ruski predsjednik.

Putin je Rusima čestitao Dan pobjede a nakon toga je uz plotune intonirana himna Ruske Federacije.

Parada u Moskvi

09.00 - Otkucajem časovnika na Kuli spasa u Kremlju, označen početak vojne parade povodom Dana pobjede.

Na 72.godišnjicu kapitulacije nacističke Njemačke u drugom svjetskom ratu, širom Ruske Federacije organizuju se parade za Dan pobjede.

Parada u Moskvi

Na obezbjeđenju moskovske parade radi više od 378.000 zaposlenih iz više vladinih agencija i službi, saopštili su ruski zvaničnici.

Najveća parada, kao i svake godine, organizuje se u Moskvi u kojoj ove godine učestvuje više od 10 hiljada vojnika, 72 aviona i helikoptera kao i više od 114 komada vojne tehnike.