latinica  ћирилица
10/05/2017 |  16:36 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Zuber: Intervju sa Mandićem bio prema pravilima žurnalistike (VIDEO)

Suđenje Milanu Mandiću i novinarima TV Elta, kojima se po tužbi bošnjačkih udruženja iz Srebrenice sudi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, ulazi u završnu fazu. U završnim riječima odbrana tvrdi da će dokazati da su žrtve u ratu suprotstavljenih strana, zahvaljujući BH Tužilaštvu i u sudnici bespotrebno suprotstavljene.
Suđenje Milanu Mandiću - Foto: RTRS
Suđenje Milanu MandićuFoto: RTRS

Profesor novinarstva na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Ljubomir Zuber kaže da je Mandić bio adekvatan i aktuelan sagovornik i da je novinarka profesionalno svojim pitanjima spuštala tenzije u dijelovima Mandićevih emotivnih reakcija.

Direktor televizije, ističe Zuber, nije programski odgovoran, urednici odlučuju o temi, a niko ne može biti u "koži novinara", jer praksa potvrđuje da se sagovorniku postavi tek trećina pripremljenih pitanja, a ostala se nameću tokom razgovora. Za advokata Vladu Adamovića i današnje svjedočenje dokaz je da tužilac Izet Odobašić nije na pravi način definisao pojam govora mržnje.

"Govor mržnje je jasno definisan i o tome moraju i mogu govoriti oni koji znaju šta to podrazumijeva. Upotreba termina govor mržnje u kolokvijalnom govoru je često pogrešna. Nažalost, to nije problem dok se ne počne prenositi u tužbe. Sudije, tužioci i advokati moraju znati o čemu govore i poštovati uzuse profesije, te znati šta su pojedine definicije i pojmovi jer iz njih proizilaze optužbe", istakao je Adamović.

Postupak je, kaže Adamović, vođen samo da bi skrenuo pažnju sa stvarnih problema žrtava, porodica stradalih i nestalih.

"Јa ću u završnoj riječi tvrditi da je ova optužnica od samog početka inicirala postupak koji je dvije žrtve ili više njih dovela na suprotstavljene strane u sudnici bez ikakve potrebe i da je to, zapravo, nepotrebna reviktivizacija žrtava", rekao je Adamović.

Odbrana je uložila dodatne materijalne dokaze, transkripte i snimke emisija i javnih obraćanja Munire Subašić i Hatidže Mehmedović iz Udruženja "Majke Srebrenice". Adamović kaže da je govor, koji je nazvao iznošenjem vrijednosnog suda, a ne govorom mržnje, zastupljen i u njihovim predočenim javnim istupima.