latinica  ћирилица
11/05/2017 |  07:40 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Obilježavanje 25 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Povodom 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske danas su širom Srpske položeni vijenci, prislužene svijeće i služeni parastosi za više od 23 hiljade poginulih pripadnika u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Služena je liturgija u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja, a najviši zvaničnici Srpske položili su vijence na spomenik poginulim vojnicima na groblju Sveti Pantelija i na spomen-kosturnicu na Novom groblju.
Obilježavanje 25 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske - Foto: RTRS
Obilježavanje 25 godina od osnivanja Vojske Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Vojska Republike Srpske nesumnjivo odbranila slobodu srpskog naroda i stvorila temelje Srpske.

"VRS se u svojim operacijama vodila vojničkom čašću i odvažnošću", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon polaganja vijenca na spomen-obilježje poginulim borcima Republike Srpske na banjalučkom groblju Sveti Pantelija, povodom obilježavanja 12. maja - Dana VRS.

Čestitajući ovaj dan, Dodik je rekao da Vojska Republike Srpske ostaje jedina Vojska u srcima njenih pripadnika, koja je odbranila slobodu i stvorila temelje Republike Srpske.

"Republika Srpska je zahvalna svim pripadnicima Vojske Republike Srpske - vojnicima, oficirima, komandantima i svima koji su se u stvaranju i djelovanju Vojske Republike Srpske vodili najčasnijim srpskim načelima, a to je da se odbrani sloboda i svaki život", istakao je Dodik.

On je rekao da Vojska Republike Srpske zaslužuje da bude najvažniji dio sjećanja na vrijeme kada se ovdje oružjem branila sloboda.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović čestitala je svim građanima Republike Srpske 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske.

"Ovo je važan datum koji je visoko pozicioniran u kalendaru praznika koje Republika Srpska obilježava", rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon što je predvodila delegaciju Vlade Srpske koja je položila vijenac na spomen-obilježju na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Cvijanovićeva je istakla da treba podsjetiti ljude koji danas baštine tradiciju i iste one vrijednosti Vojske Republike Srpske kroz Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk da znaju da je to velika čast.

 

Obilježavanje 25 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Dan formiranja Vojske Republike Srpske obilježilo vrijeme kada su Srbi prvi put u istoriji bili u jednoj vojsci.

"Na ovim prostorima bili smo podijeljeni u austrougarsku, tursku, janjičarsku, a 1992. godine izuzetan primjer u istoriji je da se Srbi nisu podijelili i bili u dvije vojske, već su bili pod jednom zastavom i zato su stvorili Republiku Srpsku", rekao je Stevandić novinarima, nakon polaganja vijenaca na groblju Sveti Pantelija.

Stevandić je rekao da 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske nije samo sjećanje na tu vojsku, već na to koliko je srpski narod bio dovoljno pametan da opstane i da svi budu na jednoj strani.

"To je nauk za danas, kada imamo mnogo podjela u srpskom narodu, da je jedini način da opstanemo taj da u ključnim, krupnim stvarima svi budemo u nekoj vrsti iste vojske", poručio je Stevandić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske, položio vijenac na Spomen-obilježje na banjalučkom groblju Sveti Pantelija.

Vijence su položile i delegacija Vlade Republike Srpske koju je predvodila premijerka Željka Cvijanović, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Zoran Đerić, delegacija generala Vojske Republike Srpske.

Na spomenik poginulim borcima vijence položile su i delegacije Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, SUBNOR-a.

Vijence su položile i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Grada Banjaluka.

Povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske danas su položeni vijenci na Spomen-kosturnici na Novom groblju u Banjaluci.

Polaganje vijenaca

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, generala Vojske Republike Srpske, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Zoran Ćerić.

Polaganje vijenaca

Na Spomen-kosturnicu vijence su položile i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Grada Banjaluka.

Vijence su položile i delegacije Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske i SUBNOR-a.

Polaganje vijenaca

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske počelo je jutros služenjem parastosa poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Parastosu su prisustvovali i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Centralna svečanost obilježavanja 12 godina Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i 25 godina od formiranja Vojske Republike Srpske biće održana sutra, u kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Ceremoniji će prisustvovati najviši predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, vojnodiplomatski predstavnici akreditovani u BiH, te brojne druge zvanice i gosti.

Za sutra, sa početkom u 15.00 časova, planirana je svečana akademija u banjalučkom Kulturnom centru "Banski dvor".

Čubrilović: Vojska dala nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vojska Republike Srpske, kao odbrambena vojska, u čijim redovima su bili vojnici različite nacionalne i vjerske pripadnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom štitila narod, branila svoju teritoriju i dala nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Srpske.

Čubrilović je povodom Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, u čestitki komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadiru Nedeljku Kopuzu, svim oficirima, podoficirima i vojnicima istakao da ovaj puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

"Narodna skupština Republike Srpske je prije 25 godina donijela istorijsku odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, kao odgovor na događaje koji su najavljivali ratni sukob na prostoru bivše jugoslovenske republike BiH", naveo je Čubrilović u čestitki.

Savanović: Srpsku braniti u miru

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da, zahvaljujući formiranju Vojske Republike Srpske kao jezgra i najjače snage odbrane srpskih prostora, postoji Republika Srpska koja se mora braniti i u miru.

"U tome moramo pokazati snagu i dostojanstvo koje su imali borci Republike Srpske, posebno oni koji su dali živote. Moramo i u miru čuvati Srpsku, razvijati je u ekonomskom smislu i podizati srpsko jedinstvo na što viši nivo", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

Podsjetivši da je 12. maja 1992. godine formirana Vojska Republike Srpske, on je istakao da se danas, 25 godina nakon njenog formiranja, mora zavjetovati onome što je svetinja - otadžbini Republici Srpskoj.

Savanović je naveo da se uvijek treba sjećati najhrabrijih koji su pokazali snagu i jedinstvo da odbrane ovaj prostor, živote svojih porodica i svega što pripada srpskom narodu.

"Ta hrabrost, požrtvovanost i nadasve slobodarski duh srpskog čovjeka, bili su sjedinjeni u jednu želju - da opstanemo i ostanemo svoji na svome", naglasio je Savanović.

Izvor: RTRS/SRNA