latinica  ћирилица
11/05/2017 |  19:01 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Suđenje Vikiću: Svjedočenje o zarobljavanju rezervista ЈNA iz transportera na Dobrinji (VIDEO)

Saslušanjem prva dva svjedoka bh Tužilaštva, nastavljeno je suđenje Draganu Vikiću, Јusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, koji su optuženi za ratni zločin nad osmoriicom zarobljenih rezervista ЈNA, u Velikom parku u Sarajevu aprila 1992. godine. Sudsko vijeće odbilo je zahtjev Vikićevog branioca Fahrije Karkina da se suđenje odgodi, dok se pred sudom ne pojave Nedžad Herenda i Edvin Јusić, za kojima je raspisana interpolova potjernica.
Svjedok Senad Memišević - Foto: RTRS
Svjedok Senad MemiševićFoto: RTRS

Bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Ferid Mujezinović i vojne policije Senad Memišević svjedočili su o okolnostima zarobljavanja rezervista ЈNA iz transportera na Dobrinji. Tvrde da nije bilo pucanja i da su nakon pregovora rezervisti izašli iz transportera.

"Bilo je osam, oni su bili rezervisti, nisu bili vojnici, to su manje-više moje komšije koje sam poznavao. Iz transportera nisu izašli s oružjem", rekao je svjedok Memišević.

Nakon što su izašli, sprovedeni su u Stanicu policije. Memišević je potvrdio da je poslije telefonskog razgovora sa komandantom vojne policije Kerimom Lučarevićem po zarobljenike došao kombi koji je, preuzevši ih, otišao u pravcu sarajevskog Novog Grada. Svjedoci su tvrdili da im je bila nepoznata sudbina rezervista, koji su brutalno ubijeni u Velikom parku ispod Doma policije, odakle su tijela sklonjena. Porodice i danas tragaju za posmrtnim ostacima i čekaju pravdu.



"Svima je poznata priča, ali niko ne zna da kaže gdje su ti ljudi. Dajemo punu podršku tužiteljici da istraje u istini i pravdi, da i mi dočekamo da neko odgovara za ono što su učinili našim najmilijima", naglasila je Mirjana Cabo, predsjednica Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.

Čekalo se i previše. Zahtjev Vikićevog branioca Fahrije Karkina za prekid suđenja dok se ne pojave Nedžad Herenda i Edvin Јusić, za kojima je raspisana međunarodna potjernica, Sud je odbio. Karkin tvrdi da je Јusić htio stupiti u kontakt s njim, ali da je on to odbio.

"Oni su bitni svjedoci, oni su u činjeničnom supstratu optužbe da su direktni izvršioci i treba da kažu ko im je naredio i da ubiju ih i ko im je naredio da sklone leševe", kaže Karkin.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. maj.