latinica  ћирилица
11/05/2017 |  20:18 | Autor: RTRS

Izetbegović pod "kišobranom" Erdoganovih špijuna

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović okružen je ljudima iz obavještajno-bezbjednosnih krugova, od kojih je većina u vezi sa turskom obaveštajnom agencijom - MIT, piše Euroblic.

Pošto je, po preuzimanju SDA, odlučio da svu politiku usmjeri ka Turskoj i njenom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, Izetbegović se, očito u dogovoru s Ankarom, okružio njihovim kadrovima.

Izvori ovog lista tvrde da je jedan od ključnih Izetbegovićevih saradnika bivši ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić, koji mu je sada savjetnik za bezbjednost. O Cikotiću se u javnosti sve manje-više zna, osim ključne informacije - da je direktor fondacije "Bigmev"za BiH.

Riječ je o turskoj organizaciji čiji je formalni cilj razvoj kulturnih, ekonomskih i naučnih veza u BiH, ali bezbjednjaci imaju saznanja da je riječ o organizaciji preko koje Turska obavještajno djeluje u BiH. Direktor fondacije je turski milijarder Muzafer Čilek, koji važi za neformalnog Izetbegovićevog savjetnika, a ogranak fondacije smješten je u Sarajevu, u stanu u kome je nekada stanovao Alija Izetbegović.

Prema obavještajnim podacima, "Bigmev" je u bliskoj vezi sa Turskom agencijom za međunarodni razvoj (TIKA) preko koje se sliva ogroman novac u region u kome žive muslimani – Albaniju, Makedoniju, južnu srpsku pokrajinu Kosovo, zatim oblast Rašku i u BiH.

Prema navodima Abdulaha Bozkurta, uglednog kolumniste turskog lista "Zaman", postoji direktna veza između MIT i TIKA, i to preko Alija Maskana, trenutno direktora TIKA za Balkan.

- Maskan se od 2010. sreo sa Izetbegovićem najmanje 20 puta. Između ostalih, donacija kojom se TIKA posebno ponosi jeste i obnova porušene Ferhadija džamije u Banjaluci, čijem otvaranju je prisustvovao tadašnji turski premijer Ahmet Davutoglu. Sumnja se da turski MIT ostvaruje direktan obavještajni upliv u BiH, a dolaskom Osmana Mehmedagića na čelo Obavještajno-bezbjednosne agencije i u sve državne tajne – kaže sagovornik Euroblica.

Izetbegovićev šef kabineta u Predsedništvu BiH je Elvir Čamdžić, koji je bio dugogodišnji saradnik Harisa Silajdžića. Između ostalog, Čamdžić je sa Damirom Arnautom učestvovao u akciji oslobađanja Ejupa Ganića kada je bio uhapšen u Londonu, po potjernici Srbije. Kako je ovaj list nedavno objavio, ključnu ulogu u povratku Ganića u Sarajevo imala je upravo - Turska.

Savjetnik za medije Bakira Izetbegovića je relativno nepoznati Irham Čečo. Zna se da je radio u OHR, oni koji ga poznaju tvrde da je srbomrzac, ali je činjenica da nikada nije odgovorio ni na jedan upit iz “EuroBlica“. Međutim, njegova je uloga da medijsku sliku o Izetbegoviću širi preko medija naklonjenih SDA, ali i preko turske nacionalne novinske agencije “Anadolija“.

Doskorašnji Izetbegovićev savjetnik, a sada poslanik u PS BiH, jeste Hazim Rančić, čovek koji je u ratu bio na čelu Centra službi bezbjednosti Tuzla. Koliko povjerenje lider SDA ima u njega govori i podatak da je Rančić bio autor Izetbegovićevog obraćanja Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Dana RS. Osim toga, Rančić je blizak sa predsjednikom Ustavnog suda BiH, bivšim poslanikom SDA, Mirsadom Ćemanom.

Neformalni Izetbegovićev savjetnik je i Mirsad Ćatić, direktor jedne od najvećih agencija u BiH za obezbjeđenje osoba i imovine "Securitas“. Ta agencija je poznata po tome što je učestvovala u organizaciji skupa u Potočarima u julu 2015. kada je srpski premijer Aleksandar Vučić jedva izvukao živu glavu.

Sagovornici EuroBlica tvrde da je Sarajevo Biznis forum 2016. na velikoj sceni pokazao kako svi turski faktori djeluju jedinstveno u BiH.

- Organizaor je, osim Savjeta ministara BiH, bila Bosna Bank Internacional, glavni partner Zirat banka, platinum partner Islamska banka iz Dubaija, glavni prevoznik Turkiš erlajns, obezbjeđenje agencija "Securitas“, medijski pokrovitelj agencija “Anadolija“, a međunarodni medijski pokrovitelj TRT – Turska radio televizija.

Izvor: EuroBlic