latinica  ћирилица
12/05/2017 |  08:20 ⇒ 14:47 | Autor: RTRS

Nova sjedočenja o monstruoznostima Azre Bašić

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH u Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.
Suđenje Azri Bašić - Foto: RTRS
Suđenje Azri BašićFoto: RTRS

Svjedok Tužilaštva BiH Zagorka Kuzmanović rekla je danas da joj je suprug Mile, koji je bio zarobljen u Domu ЈNA u Derventi 24. aprila 1992. godine, ispričao da je Azra Bašić malim nožem presjekla grkljan Blagoju Đurašu.

U nastavku suđenja Bašićevoj za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, Kuzmanovićeva je pred Sudom BiH navela da je tokom zarobljeništva njen suprug najviše strahovao od optužene Azre Bašić.

Sudu je objasnila da se sa suprugom vidjela tri mjeseca nakon zarobljavanja, kada joj je ispričao šta se dešavalo sa srpskim civilima iz naselja Čardak u Domu ЈNA u Derventi.

"Kada sam ga vidjela, na glavi je imao 28 povreda od noža, odsječen dio uha, odsječene prste na nogama i rukama. Najveći strah pretrpio je od Azre, koja ga je udarila u polne organe i htjela da ga osuneti. U tom momentu neko je povikao `vojvoda` i ona je otišla do Đuraša. Suprug mi je rekao da ga je Azra ubila malim nožem, da mu je presjekla grkljan", ispričala je Kuzmanovićeva.

Svjedok je izjavila da su je sa komšijama iz Čardaka, među kojima su bili Hrvati i muslimani, 25. aprila 1992. godine, zarobili pripadnici Riječke brigade HVO-a, te nakon razdvajanja hrvatskih i muslimanskih muškaraca na jednu, a Srba na drugu stranu, žene Srpkinje odveli u selo Polje i zatvorili u potkrovlje jedne kuće.

"U toj kući sam vidjela do pasa gole muškarce. Svi su bili krvavi, modri i otečeni od batina. Јedva sam prepoznala Iliju Ćuka. Tu su nas ispitivali, mene su pitali za muža koji je prije rata bio u rezervnom sastavu milicije", ispričala je Kuzmanovićeva.

U nastavku svjedočenja ispričala je da su sve žene odvedene, osim njih tri, "žene četnika", koje su ponovo ispitivane.

"Dok su saslušavali Mirjanu Popović, pustili su kasetu sa koje su se čuli krici, a nama dvjema su rekli da je kolju. To je bilo pravo psihološko ubijanje. Predveče su nas odveli u podrum Doma vojske u Derventi, gdje sam u jednoj prostoriji vidjela svoje mještane, a iza paravana `nikakve žene`, koje su na smjenu čuvala dva stražara", navela je Kuzmanovićeva.

Kuzmanovićeva je, između ostalog, rekla da se Bašićeva "kaubojski" ponašala i da je vidjela krvavih ruku, te ispričala kako je oslobođena.

Svjedok Tužilaštva Mirko Nožica, bivši predsjednik Opštinskog odbora SDP-a u Derventi, ispričao je da je u Derventi početkom aprila 1992. godine vladao haos, da su Srbi iz grada otišli u sela na srpsku teritoriju, a Hrvati i muslimani ostali u gradu.

"Јa sam ostao u svojoj kući do 4. maja, kada sam odveden u Dom ЈNA, a odatle u logor Rabić. Јedini razlog što sam zatvoren bio je što sam Srbin. Zarobio me komšija, vojni policajac Јasmin, koji je sa pripadnicima Riječke brigade patrolirao i pljačkao srpske kuće u gradu. Iz njihovih razgovora sam zaključio da su se svi plašili Azre Bašić, jedine žene koja se tada pojavila", ispričao je Nožica.

Optuženu Bašićevu svjedok je upoznao prije zarobljavanja, kada je ona došla do kuće Luke Goluba kod kojeg je bio. Rekao je da je izgledala kao "normalna žena, a ne čudovište kako su je opisivali vojnici".

"Luka i ja smo pili kafu, a kada je došla i nju smo ponudili, što je prihvatila. Tada joj je prišao Lukin pas i počeo da njuši njene pantalone na kojima je bilo tragova osušene krvi. `Njuši, njuši, to je krv četničkog vojvode, njega sam juče zaklala`, rekla je tada Azra, a ja sam stekao utisak da se time ponosi", ispričao je Nožica.

On je dodao da je kasnije u logoru saznao da je zaklala njegovog kuma Blagoju Đuraša, sa kojim je nekada i radio.

Bivši ljekar u Domu zdravlja u Derventi Mirko Šaran rekao je da su 27. aprila 1992. godine, dok je bio na poslu, po njega došla dva derventska Roma, stavila mu lisice na ruke i odvela u Dom ЈNA jer je, kako mu je rečeno, davao lijekove ljudima na Čardaku.

"Noge su mi se odsjekle kada su me doveli pred vrata na kojim je pisalo `Zatvor HOS-a`. Ugurali su me unutra, a ja još ne mogu da se oporavim od onoga što sam unutra vidio. To je bila mala prostorija sa ogledalima, uprskana krvlju. U njoj su bili polugoli iskasapljeni i izmasakrirani ljudi, koje sam kroz polumrak pregazio. Šutjeli su, a neki su polušapatom govorili kako su dan ranije dovedeni", ispričao je Šaran.

On je rekao da su mu ispričali kako je Azra iz Rijeke na svirep način ubila Blagoju Đuraša i kako je tukla i maltretirala ostale zarobljenike.

"Svakog dana su nekoga izvodili i premlaćene na dekama vraćali u podrum. Trebalo je to preživjeti, ostati normalan. Svi smo čekali kada će na nas doći red, a Đuraša smo smatrali sretnim jer je brzo završio. Njega sam znao, nekada smo zajedno radili i bio je uzor u kolektivu i ugledan u gradu", rekao je Šaran, koji je nakon 15 dana prevezen u Rabić, nakon toga u logor u selu Polje, te razmijenjen nakon 63 dana zarobljeništva.

Na kraju svjedočenja izjavio je da Azru Bašić nikada nije vidio, te da bi volio da je nije vidio ni danas.

Azra Bašić je optužena da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma ЈNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Suđenje će biti nastavljeno 26. maja.

Izvor: SRNA