latinica  ћирилица
12/05/2017 |  16:19 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Uprkos garancijama Rusije odbijen Mladićev zahtjev za puštanjem na slobodu

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da privremeno bude pušten na liječenje u Rusiju, zbog sumnje da bi mogao pobjeći.
Ratko Mladić - Foto: Screenshot
Ratko MladićFoto: Screenshot

U odluci koju je potpisao predsjedavajući Sudskog vijeća Alfons Ori navodi se da je zahtjev odbijen uprkos garancijama iz Rusije da će Mladić biti vraćen u Holandiju jer Vijeće “nije uvjereno u namjeru optuženog da se vrati u sjedište Tribunala ukoliko mu se odobri privremena sloboda“.

“Vijeće podsjeća na činjenicu da se optuženi nije dobrovoljno predao Tribunalu i bio je u bjekstvu 16 godina. Vijeće također napominje da je on živio kao bjegunac do 2011. iako je imao teško zdravstveno stanje. Ovo stanje ga nije spriječilo da nastavi bjekstvo, zbog čega je odbačen argument Odbrane da zbog bolesti ne može pobjeći“, stoji u odluci.

Ori je takođe naveo da Tribunal vodi brigu o Mladićevom zdravlju, a da stručnjaci na koje se pozivala Odbrana ili nisu lično pregledali optuženog, ili su to uradili prije dvije godine.

“Nezavisni stručnjaci su pregledali medicinski tretman tokom prošlog perioda i zaključili da je on u skladu s međunarodnim standardima“, stoji u odluci.

Mladićeva Odbrana je u martu zatražila da Sud bivšeg komandanta VRS-a pusti na liječenje u Rusiju, jer bi u suprotnom “moglo biti prekasno“. Haško tužilaštvo je nakon toga uputilo odgovor, istakavši da bi nakon puštanja na slobodu Mladić mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a u pritvoru se nalazi od maja 2011.

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

Porodica generala Ratka Mladića smatra da odluka sudskog vijeće Haškog tribunala da odbije zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Rusiji predstavlja pokušaj izricanja smrtne presude, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

On je istakao da je porodica zabrinuta za generalov život, s obzirom na način i obrazloženje sudskog vijeća koje je suprotno medicinskim činjenicama.

Darko Mladić je rekao da će se odbrana žaliti na ovu odluku, kao i da će razmotriti sve druge opcije koje stoje na raspolaganju kako bi zaštitili život generala Mladića.

On je naveo da haški sudija Alfons Ori i njegovo vijeće nisu iznenadili ovom odlukom i da su nastavili sa svojom praksom očigledne pristrasnosti na štetu generala Mladića.

"Time su još jednom pokazali svoju nedostojnost da mu sude i pristrasnost koja prevazilazi sve granice čak i dobrog ukusa, a kamoli pravnih normi", naveo je Darko Mladić.

Osim toga, kaže on, nevjerovatno je da sudsko vijeće tretira ruske garancije kao nepostojeće, iako priznaje njihovo postojanje, s obzirom na to da je izrazilo bojazan da se general Mladić neće vratiti u Hag.

Darko Mladić podsjeća da u garancijama eksplicitno stoji da će Ruska Federacija učiniti i primijeniti one uslove koje Tribunal propiše.

"Oni su po zna koji put protivrečni sami sebi, što pokazuje njihovu političku usmerenost, koja nam je, nažalost, već dugi niz godina poznata i vidljiva", naveo je Darko Mladić.

On je napomenuo da je stručnjacima jasno da je generalu Mladiću život u opasnosti, da su učinjeni veliki propusti u njegovom liječenju, a rezultat toga može da bude najgori mogući ishod.

"Ali, to očigledno nije nešto što brine predsedavajućeg sudiju i njegovo veće", naglasio je Darko Mladić.

On je kao zanimljiv detalj izdvojio to što je odluka potpisana juče, a objavljena danas na kraju radnog vremena, te ocijenio da to pokazuje sa koliko straha i manipulacije se cijela služba u Hagu postavlja prema ovom predmetu.

"Odluka je potpisana juče, a oni su je objavili danas na kraju radnog vremena, računajući da će tako minimizirati štetu u javnosti koja će se očigledno pojaviti po njihov ugled, koji, što se nas tiče, ne postoji, u smislu objektivnih i nepristrasnih sudija", istakao je Darko Mladić.

Haški tribunal odbio je da generala Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji.

U odluci koju je potpisao sudija Alfons Ori navodi se da Vijeće nije sigurno da bi se Mladić vratio u Hag ukoliko bi bio privremeno pušten, kao i da ima adekvatan medicinski tretman u pritvorskoj jedinici suda u Ševeningenu.