latinica  ћирилица
13/05/2017 |  13:10 ⇒ 15:03 | Autor: RTRS

Zbog odlaska na strana ratišta osuđena 22 lica iz BiH

Ukupno 22 osobe iz BiH osuđene su za krivična djela u vezi sa odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka, nakon što je pravosnažno izrečena osuđujuća presuda i za osam lica u predmetu "Enes Mešić i drugi".
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da do sada nije bila nijedna oslobađajuća presuda za nezakonito učešće državljana BiH na stranim ratištima.

U okviru akcije kodnog naziva "Damask", Tužilaštvo BiH je, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH, regiona i partnerskih zemalja u svijetu, uložilo intenzivne napore na sprovođenju detaljnih i sofisticiranih istraga i prikupljanju dokaza o odlascima državljana BiH na ratišta Sirije i Iraka, te pridruživanju paravojnim grupama i strukturama terorističke Islamske države.

Većem broju osuđenih lica dokazano je da su boravili i učestvovali na stranim ratištima, što je potkrepljeno i brojnim dokazima, a pravosudne i policijske agencije uspjele su ostvariti i značajnu preventivnu ulogu, jer se među osuđenima u proteklim godinama nalaze i lica koja nisu uspjela stići do Sirije i Iraka, već su otkrivena, locirana i uhapšena na području Turske ili na polasku iz BiH.

Napori Tužilaštva BiH u borbi protiv terorizma prepoznati su i priznati u brojnim međunarodnim analizama i izvještajima o borbi protiv terorizma, kao značajan doprinos međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Sud BiH je 31. oktobra prošle godine prvostepenom presudom optužene u predmetu "Enes Mešić i drugi" osudio na ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora zbog ratovanja na području Sirije.

Izvor: SRNA