latinica  ћирилица
13/05/2017 |  15:58 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Registracija za motorna vozila sljedeće godine - veći zagađivač, veća naknada (VIDEO)

Veći zagađivač, veća naknada. Tako bi već naredne godine trebalo da izgleda naknada koji će, zbog zagađenja vazduha plaćati sva motorna vozila.
Novi namet za vozače - Foto: RTRS
Novi namet za vozačeFoto: RTRS

Kolika će ona biti još se ne zna. Zna se da bi trebalo da bude na tragu one koja se već nekoliko godina naplaćuje u Federaciji BiH, od pet do 40 maraka.

Od pet do 40 maraka, u zavisnosti od vrste vozila - toliko bi za čistiji vazduh trebalo da izdvajaju vozači u Srpskoj. Uz dosadašnje naknade, novu vozači uglavnom ne pozdravljaju. 

O tačnoj visini naknade odlučiće Vlada, a sredstva će biti namjenjena Fondu za zaštitu životne sredine. Direktor Fonda objašnjava – novi namet jedna je od Evropskih direktiva i već postoji u zemljama okruženja, ali i u Federaciji BiH. 

"Mi ovo ne posmatramo kao namet već je ovo pritisak na reinvestiranje, odnosno sredstva koja će biti na raspolaganju svima onima koji plaćaju naknadu ukoliko u bilo kojem obliku ulažu u smanjenje zagađenja", rekao je  direktor Fonda za zaštitu životne sredine Srđan Todorović.

Todorović tvrdi, prikupljena sredstva u početku će najviše ići u projekte povećanja energetske efikasnosti. Plan je - nakon poboljšanja energetske efikasnosti stambenih objekata i javnih ustanova, sredstva usmjeriti na subvencije nabavke ekološki prihvatljivih vozila. Da inicijativa postoji potvrdili su i u resornom ministarstvu, ali sve je, kažu, još na dugom štapu.

"Pazite, prosječna starost vozila kod nas je 16,8 godina. To traje već godinama što znači da ukoliko ta brojka ne raste znači da mi negdje kontinuirano obnavljamo taj broj, ali to su opet vozla koja mi uvozimo. Hibridnih vozila, prema podacima koje mi imamo ima možda 10-ak u Republici Srpskoj", istakla je pomoćnica ministra za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić.

Naknada za zaštitu vazduha od iduće godine možda neće biti jedina koja će poskupiti registraciju. Fond zdravstva podnio je inicijativu kojom traži pet odsto bruto premije od obaveznog autoosiguranja. Za osiguravajuća društva to je neprihvatljivo.

"FZO i sada ima zakonski okvir da može refundirati, ali on do sada nije to koristio iz nekih razloga. Da li nisu propisani određeni cjenovnici tih usluga ili je njima to teško i komplikovano pa je lakše ovako da razređu 5 odsto i tako prikupe određena sredstva", istakao je predsjednik Udruženja osiguravajućih društava Milomir Durmić.

Za osiguravatelje iznos je previsok, odrećen je bez analize i znači dodatno opterećenje. U Fondu objašnjavaju – pravo na taj novac već imaju, ali on zbog, kako kažu, tromosti sistema, ipak ostaje osigravajućim društvima. 

"Fond vodi brigu o više od milion stanovnika Republike Srpske i nije primjereno da se prije sedam dana uvede dodatna naknada za zaštitu životne sredine, a da Fond zdravstvenog osiguranja i osiguranici ne dobiju dio novca koji je predviđen Fondovom inicijativom", saopštio je FZO Srpske.

Već sada vozači prilikom registracije plaćaju desetak stavki, pa registracija košta približno prosječnoj plati. Dok nove namete nadležni pravdaju usklađivanjem sa Evropskom unijom i činjenicom da isti već postoje u zemljama okruženja, pravo pitanje je sa kim se zapravo mogu mjeriti građani čiji su nameti sve više, a primanja sve manje evropska.