latinica  ћирилица
14/05/2017 |  10:03 | Autor: RTRS

Đinping: Potrebna veća saradnja u svim oblastima

Kineski predjsednik Si Đinping pozvao je na bližu saradnju među zemljama širom Azije i Evrope, u oblastima od borbe protiv terorizma do finansija.

Kineski predsjednik je u obraćanju prisutnima, među kojima su ruski predsjednik Vladimir Putin i lideri još 29 zemalja, iznio najambiciozniju političku viziju za "Inicijativu za Pojas i put svile", projekat vrijedan više milijardi dolara za gradnju luka, pruga i drugih infrastruktura.

Inicijativa pokriva 65 država od južnog Pacifika preko južne i centralne Azije do Evrope i Afrike.

Projekat će obezbijediti oko sedam triliona dolara investicija u infrastrukturu, što je, prema izvještaju Azijske banke za razvoj, tom regionu neophodno u ovoj deceniji.

Međutim, razne države, uključujući Rusiju, SAD i Indiju izrazile su zabrinutost da Kina koristi svoj status druge po veličini svjetske ekonomije za širenje političkog uticaja.

Kineski predsjednik je insistirao na tome da Peking ne želi da nameće svoju volju drugima ali je i pozvao na ekonomsku integraciju i saradnju po pitanju finansijskih regulativa, borbe protiv terorizma i bezbjednosti.

- Treba da gajimo viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbjednosti te da stvorimo bezbjednosno okruženje koje će graditi i dijeliti svi - kaže Đinping.

On je najavio da će Peking obezbjediti dodatnih 14,5 milijardi dolara za "Fond Puta svile" uspostavljenog 2014. godine za finansiranje projekata infrastrukture. Kineski predsjednik je, takođe najavio pružanje pomoći u vrijednosti od 8,7 milijardi dolara zemljama u razvoju i međunarodnim organizacijama.

Neposredno poslije Đinpinga, prisutnima se obratio Putin, koji se saglasio sa prethodnim govornikom da će ekonomski razvoj pomoći u stvaranju političke stabilnosti.

Ruski lider je napomenuo da uspon trgovinskog protekcionizma stvara "plodno tle za međunarodni ekstremizam i terorizam".

- Rusija vjeruje da budućnost evrozazijskog partnerstva nije samo gradnja veza između nekoliko država i ekonomija. Treba promjeniti politički i ekonomski izgled kontinenta i u Evroaziju donijeti stabilnost i napredak - zaključio je Putin.

Od ostalih lidera na Forumu u Pekingu su i pakistanski premijer Navaz Šarif i predsjednik Čilea Mičel Bačele. Forumu ne prisustvuje nijedan lider veće zapadne države, mada su Britanija, Francuska i Njemačka poslali najviše rangirane zvaničnike iz oblasti finansija.

Izvor: SRNA