latinica  ћирилица
14/05/2017 |  12:37 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Brčko: Izmjene Zakona o Vladi po hitnom postupku (VIDEO)

Vlada Distrikta po hitnom postupku predložiće izmjenu Zakona o Vladi, koji je u prethodnom periodu bio osnov za sukobe nekih političkih protivnika. Smjernice su već urađene i usklađene za istim zakonima u entitetima.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Neke odredbe Zakona o vladi ne samo da su nezakonite, već nisu ni ustavne, jer osumnjičenog člana Vlade za neko krivično djelo, ostavljaju bez posla i prije sudske presude. Takve prakse u okruženju nema, tvrde advokati.

- Funkcioneri i ruklovodeći ljudi u Vladi zbog određenih, vjerovatno političkih prepucavanja, dolaze u probleme koji u stvari ne bi trebalo da postoje, koji nisu pravni, nego ispada da su oni politički problemi, ali su u oblasti zakona - kaže advokat Miodrag Zeljić.

Građani, takođe, misle da je takav zakon ugrožava osnovna prava i slobode. Krivca pronalaze u pravosuđu i insistiraju na promjeni zakona.

U Tužilaštvu navode da krivično gonjenje, ne znači da je osiumnjičeni kriv. Postoji primjer gdje je protiv lica već pet godina podignuta optužnica, ali da on prima i dalje 80 odsto zagarantovane plate.

- Ishodi krivičnih postupaka koji su kasnije vođeni protiv takvih članova vlade su po budžet Distrikta proizveli veliku materijalnu štetu, a da ne govorimo o tome da su čitave karijere uništene i da je na taj način rad izvršne vlasti bio destabilizovan - ističe načelnik Distrikta, Siniša Milić.

Smjernice je Vlada uskladila sa zakonima u entitetima i Evropskom poveljom u ljudskim pravima i slobodama. Ostaje da Skupština na jednoj od narednih sjednica ovaj prijedlog i formalno usvoji.