latinica  ћирилица
14/05/2017 |  15:15 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Obavezno polaganje male mature od naredne školske godine (VIDEO)

Novi Zakon o osnovnom obrazovanju Republike Srpske, koji je prošao svu proceduru i uskoro bi trebao biti objavljen u Službenom glasniku, propisuje obavezno polaganje male mature od naredne školske godine.
Mala matura - Foto: RTRS
Mala maturaFoto: RTRS

Sav posao u vezi sa organizacijom i sprovođenjem, u nadležnosti je Republičkog pedagoškog zavoda. Provjerili smo koliko su škole spremne za ovaj posao.

Eksterno vrednovanje iz matematike i srpskog jezika za učenike 9-ih razreda , koje se posljednje dvije godine provodi u svih 187 osnovnih škola u Srpskoj, bilo je odličan uvod u malu maturu. Razlika ipak velika – ovi rezultati uticaće na upis u srednje škole. 

"Po zvaničnom sistemu jedna ocjena nastavnika koja je subjektivna, je u stvari prolaz za upis u srednju školu. Mi u stvari nemamo nikakav vid testiranja i provere naše subjektivne ocjene, tako da stvarno podržavam malu maturu", rekla je nastavnik matematike i fizike u OŠ "Sveti Sava" Banjaluka Tatjana Uzelac.

"Mislim da se radi o jednom osjetljivom, a vrlo složenom poslu koji ne dozvoljava ni najmanju grešku. Da li je naše društvo, da li je sistem sposoban da to iznese do kraja, to ćemo vidjeti kad završi", istakao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Banjaluci Miroslav Popržen.

Ako je suditi prema preliminarnim rezultatima eksternog vrednovanja postignuća, za ovu školsku godinu, nastavnici i učenici iz Hercegovine, najozbiljnije se pripremaju za upis u srednje škole – gotovo 80 odsto učenika usješno je riješilo test iz srpskog jezika, dok je iz matematike rezultat lošiji za 20 odsto. Ipak, rezultati su iz godine u godinu sve bolji.

"Na početku učenici nisu ozbiljno to shvatali, ali kako godine odmiču, učenici su sve ozbiljniji, mislim ozbiljnije shvataju ovo testiranje, što i rezultati rada pokazuju", naglasila je nastavnik srpskog jezika u OŠ "Јovan Јovanović Zmaj" Trebinje Nada Miljković.

"Siguran sam da će uvođenje male mature doprinijeti ozbiljnijem radu i učenika i nastavnika, da ćemo doćio u poziciju da se učenici, a i njihovi roditelji bore da dijete dobije znanje, a ne samo ocjenu", dodao je direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Cilj uvođenja više nego jasan. Postupak provođenja tek će biti definisan kad novi zakon stupi na snagu. Resorni ministar, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, imenovaće Komisiju za sprovođenje male mature.