latinica  ћирилица
14/05/2017 |  16:30 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Bijeljina: Sutra odavanje pošte ubijenim pripadnicima ЈNA u Tuzli (VIDEO)

Sutra se navršava 25 godina od stradanja više od stotinu pripadnika ЈNA u tuzlanskoj koloni.
Tuzlanska kolona - Foto: RTRS
Tuzlanska kolonaFoto: RTRS

Na Brčanskoj Malti, iz zasjede su ih napali pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i Zelenih beretki. Pomen stradalimA biće služen u 11 časova ispred spomen kosturnice u Bijeljini. Neće se ići u Tuzlu kao prethodnih godina, jer federalne vlasti ne dozvoljavaju postavljane spomen ploče, niti da se na hrišćanski način obilježi ovaj događaj.

Kolona ЈNA, koja se prema ranije postinutom dogovoru sa gradskim vlastima Tuzle, mirno povlačila iz kasarne , 15.maja 1992. godine, zasuta je paljbom sa okolnih zgrada. U kamionu koji je nagazio na minu, Cvijetin Babunović ranjen je u lijevu nogu ,a pri izlasku iz vozila pogođen je i u desnu. 24 časa nakon ranjavanja prevezen je u bolnicu ,a nakon šest dana u zatvor gdje je preživio tromjesečnu golgotu -mučen je glađu ,a dobijao je i batine.

"Imao sam 88 kilograma, sa 43 kilograma sam izašao. Јedno parče hljeba dobiješ, samo da zavaravaš sebe i želudac", dodao je Babunović.

Preživjeli koji su izgubili dijelove tijela, humke i majke koje traže svoje sinove svjedoče o počinjenom zločinu ,ali za Sud i Tužilaštvo BiH i ne postoje materijalni dokazi.

Za napad na tuzlansku kolonu suđeno je jedino Iliji Јurišiću, starješini Sektora javne bezbjednosti Tuzla. Osuđen je na 12 godina, a potom pred Apelacionim sudom u Beogradu oslobođen optužbe. Tužilaštvo BiH prekinulo je istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih. Svi dokazi ukazuju da su isti nalogodavci i izvršioci napada bili u Dobrovoljačkoj u Sarajevu i u Tuzli.

"Da je planiran napad u Tuzli govori podatak da je FS 3 direktno prenosila. Napadana su vozila vidno obeležena sa Crvenim krstom i to je sanitetska vozila i to su najteže povrede Ženevske konvencije i za to nikad niko nije odgovrarao", naglasio je predsjednik Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

Svjedočanstva 35 svjedoka napada, Dragan Mrkajić ovjekovječio je u dokumentarnom filmu i knjizi ''Tuzlanska kolona'' . Autor tvrdi da su tijela ubijenih skrivena na najmanje četiri prikrivene lokacije. O ovome se ćuti ,a učesnici kolone osuđuju.

"Imam čak i presudu kojom su suđeni za učešće u neprijateljskoj vojsci. Ne znam koja je neprijateljska vojska tada, jer je ЈNA do 19. juna bila regularna vojska na tim prostorima", rekla je Mrkajić.

U Tuzlu se ove godine neće ići jer nije omogućeno postavljanje spomen ploče stradalima, niti održavanje pomena.