latinica  ћирилица
14/05/2017 |  16:42 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

U Pekingu dvodnevni Forum "Pojas i put" (VIDEO)

Kineska prestonica Peking domaćin je dvodnevnog Foruma "Pojas i put" koji se smatra najvažnijom međunarodnom konferencijom od kada je predložena inicijativa "Јedan pojas - jedan put".
Kina - Pojas i put - Foto: RTRS
Kina - Pojas i putFoto: RTRS

Fokus je na infrastrukturi, realnim investicijama, privrednoj i trgovinskoj saradnji. Na skupu učestvuju predsjednici i premijeri tridesetak zemalja svijeta.

Poput onog koji je prije dvije hiljade godina spajao istok i zapad, "put svile", predstavlja težnju ka mirnom i stabilnom okruženju i ekonomskom razvoju. Kineski predsjednik, Si Đinping, ukazao je na značaj "puta svile" za razvoj svjetske civilizacije u prošlosti, ali i istakao da je u njemu i budućnost jer se povezuju narodi i zemlje. Za svoj ambiciozni plan "Put svile", Đinping je obećao 124 milijarde dolara.

"Nesumnjivo je da je to put razvoja 21. vijeka. Trend je da svijet postane multipolaran. Memorandum o saradnji već je potpisalo više od 30 zemalja, što govori o velikoj podršci međunarodne zajednice ovoj kineskoj inicijativi", dodao je Đinping.

Otvaranju Foruma prisustvali su i predsjednik Rusije Vladimir Putin, Turske Redžep Tajip Erdogan, Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, Mađarske Viktor Orban, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, dok više od 100 zemalja ima svoje predstavnike na skupu. Kroz realizaciju ove inicijative od 2014. do 2016. godine Kina je investirala 50 milijardi dolara i otvorila oko 180.000 novih radnih mjesta.

 "Posmatrajući inicijativu 'Јedan pojas – jedan put' koju je Kina pokrenula, možemo biti potpuno uvjereni u budućnost. Rusija očekuje da se uspostavi sveobuhvatno partnerstvo i radujemo se saradnji sa Evropskom Unijom i drugim zemljama Evrope", naglasio je predfsjednik Rusije Vladimir Putin.

Nakon Putina, na Forumu su se obratili i predsjednik Turske Redžep Taip Erdogan i Generalni sekretar UN Antonio Guteres koji su takođe podržali inicijativu i istakli da ona otvara nove mogućnosti za ekonomski razvoj i saradnju, ali i međusobno razumijevanje po svim drugim pitanjima.

"Vjerujem da će inicijativa uticati na budućnost međusobnog povezivanja Azije, Evrope, Afrike, pa čak i Amerike. Povećanje infrastrukturnih projekata doprinijeće razvoju kopnenih, pomorskih i vazdušnih puteva", izjavio je Erdogan.

"Svijet, poučen iskustvima sa drevnog 'Puta svile', trebalo da preuzme njegov duh radi dosezanja novih visina i dobrobiti za sve", istakao je Gutereš.

Srpsku delegaciju predvodi premijer Aleksandar Vučić, koji se pred početak Foruma, sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i sa pojedinim šefovima država ili vlada.

"Kratak je bio razgovor sa predsjednikom Putinom i kurtoazan. Imao sam čast da razgovaram sa više svjetskih lidera. Od kratkog, imaćemo dug razgovor sa Si Đinpingom, koji je od strane svih doživljen kao jedan od tri najveća svjetska lidera", dodao je Vučić.

Vučić je razgovarao i sa predsjednikom Turske o brojnim projektima, a sa kineskim partnerima potpisan je sporazum o izgradnji novog industrijskog parka u Beogradu koji će zaposliti više hiljada ljudi. Potpisani su sporazumi i sa komapnijom Huavei o razvoj informacione strukture u obrazovnim ustanovama kao i sporazumi o realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata. Velika je čast i velika stvar za malu zemlju kao što je Srbija da bude na pristojan način predstavljena u Kini, zaključio je Vučić.