latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:29 ⇒ 11:13 | Autor: RTRS

Danas premijera filma "Lica Lafore" (VIDEO)

Film "Lica Lafore" dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti od koje su oboljele njihove dvije kćerke. Film će premijerno biti prikazan u Banjaluci, 15. maja u 18.00 časova u Banskom dvoru.
Premijera filma Denisa Bojića "Lica lafore" - Foto: RTRS
Premijera filma Denisa Bojića "Lica lafore"Foto: RTRS

Nakon što je sa filmom “Djeca“ ostvario veliki uspjeh, Denis Bojić dolazi sa novim filmom koji sa pravom donosi velika očekivanja.

Trebale su nepune dvije godine rada da dugo očekivani dokumentarni film, "Lica Lafore" ugleda svjetlost dana i da jedna od najsnažnijih priča o roditeljskoj borbi za život djeteta bude predstavljena javnosti. Film se i ovaj put bavi djecom, a autor Denis Bojić o tome kaže:

„Film karakteriše snažna, gotovo opipljiva emocija, a ono što povezuje oba filma jeste da se bave, svaki na svoj način, onima koji su esencija života - djecom. U ovom slučaju boreći se za život svoje djece Snježana i Vitomir Gajić posredno spasavaju život djece širom svijeta.

Može se reći i više od toga, jer će lijek za Laforinu bolest, po riječima vodećih svjetskih naučnika, sada je već izvjesno, biti na određen način efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja, uključujući i ALS i Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

To znači da bi milioni ljudi širom svijeta u budućnosti mogli imati korist iniciranu borbom protiv Laforine bolesti, a da iza svega, dobrim dijelom, stoji napor jedne male porodice iz Banjaluke.

Produkcijski zahtjevan, film je sniman u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Kanadi ,Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Hrvatskoj. Riječ je o trojezičnom filmu, radnja se paralelno odvija na srpskom, francuskom i engleskom jeziku.

Sniman je u najvećoj klinici za dječje bolesti na svijetu "Sik kids" u Torontu i u jednom od najvećih istraživačkih centara na svijetu. Akter filma je i Evropska federacija farmaceutskih kompanija.

Napor porodice da pokrene planetu i entuzijazam vodećih svjetskih naučnika, biće spojeni u nevjerovatnoj snazi ljudskog duha, koji pomjera granice u svijetu nauke i pokazuje da ništa nije nemoguće. Porodica Gajić odlučila je da neće stati dok Lafora ne bude izbrisana s lica zemlje.

“Podatak da je jedna porodica iz Republike Srpske najvećim dijelom zaslužna za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječjih bolesti na svijetu , vrijedan je svakog poštovanja i divljenja. S obzirom na to da vodeći svjetski naučnici širom planete decenijama rade na otkrivanju lijeka za ovu bolest, a najveći pomak napravljen je upravo angažovanjem porodice Gajić, može se slobodno konstatovati da je Republika Srpska zahvaljujući ovoj porodici zauzela važno mjesto u svijetu nauke i medicine, a samim tim ovo je jedna od najboljih mogućih promocija Republike Srpske“ - riječi su autora Denisa Bojića.

Film će premijerno biti prikazan u Banjaluci, 15. maja u 18.00 časova u Banskom dvoru. Specijalni gost i recenzent filma je poznati srpski glumac Branislav Lečić. Nakon banjalučke slijedi beogradska premijera, 25. maja u Јugoslovenskoj kinoteci, poslije čega će film biti i međunarodno promovisan.