latinica  ћирилица
15/05/2017 |  11:33 | Autor: RTRS

DŽinovske ruke izviruju iz kanala u Veneciji i šalju snažnu poruku

Da bi podigao svijest o možda najvećem problemu modernog doba – globalnom zagrijevanju – italijanski umjetnik Lorenco Kvin napravio je džinovsku skulpturu za ovogodišnju izložbu "Bijenale u Veneciji", koje izviruju iz najvećeg kanala u Veneciji.
Velike ruke - Foto: RTS
Velike rukeFoto: RTS

Kvin je naširoko poznat po tome što uključuje dijelove ljudskog tela u svoj rad, a takav je slučaj i sa njegovim najnovijim projektom. Skulptura nazvana "Podrška" predstavlja dve ogromne ruke koje se dižu iz kanala kako bi pridržale hotel “Ća Sagredo“.

"To je vizuelna izjava, na osnovu koje ljudi treba da dožive globalno zagrijevanje na odgovarajući način, prije nego što bude prekasno. Venecija je grad plutajuće umjetnosti koji vijekovima inspiriše druge kulture. Ali, da bi nastavio to da čini, potrebna je podrška našoj generaciji i budućim, jer je ugrožen klimatskim promjenama", rekao je Lorenco Kvin Galeriji "Halsijon" u Londonu.

Referirajući na dvije ljudske strane – kreativnu i destruktivnu – Kvin se bavi sposobnošću ruku da naprave promjenu i povrate ravnotežu svijeta koji nas okružuje.

Skulptura “Podrška“ istovremeno izaziva osećanje nade, u pokušaju ruku da drže zgradu iznad vode, kao i osećanje straha zbog osetljivosti situacije.

"Želio sam da izvajam ono što se smatra najvećim izazovom ljudskog tijela“, rekao je umijetnik. "Ruke imaju toliku snagu – imaju moć da vole, da mrze, da stvore, da unište", zaključuje Kvin.