latinica  ћирилица
15/05/2017 |  14:52 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Šarović u Pekingu o infrastrukturnim i energetskim projektima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nastavio je danas u Pekingu, gdje učestvuje na forumu "Јedan pojas, jedan put", intenzivne razgovore sa kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju i investiranje u BiH.
Peking (Foto: beijingupdates.com) -
Peking (Foto: beijingupdates.com)

Šarović se sastao sa predsjednikom vodeće kineske državne Eksim banke Lju Ljangom kako bi se podržali napori preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" za finansijsku podršku auto-putu Glamočani-Mliništa, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na sastanku je razgovarano o podršci ove moćne finansijske institucije za više energetskih i infrastrukturnih projekata u BiH.

Šarović je razgovarao i sa predsjednikom jedne od vodećih kompanija za izgradnju energetskih objekata "Gedžouba" Ding Јendžangom o završetku pregovora o izgradnji bloka sedam Termoelektrane "Tuzla".

Konstatovano je da svi preostali neriješeni detalji iz ugovora o izgradnji ovog značajnog energetskog objekta trebaju biti finalizovani u naredna tri mjeseca.

Šarović se sastao i sa Vang Vejdongom, predsjednikom kompanije "Čajna konstrakšn sikst enerdžing divižn korporejšn", koja je specijalizovana za izgradnju putne i željezničke infrastrukture.

"Veoma sadržajni razgovori obavljeni su i sa kompanijom `Pauverčajna`", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tokom boravka na Svjetskom ekonomskom forumu, Šarović je, u ime BiH, potpisao Sporazum o saradnji sa Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma.

Potpisivanjem sporazuma, BiH je i formalno postala dio istorijskog projekta "Јedan pojas, jedan put" u kome je Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 100 milijardi evra.

Izvor: SRNA