latinica  ћирилица
15/05/2017 |  22:00 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Prijedor- Izložba slika Zdravka Vajagića

U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba slika akademskog slikara iz Beograda Zdravka Vajagića, koji je porijeklom Krajišnik.
Prijedor- Izložba slika Zdravka Vajagića - Foto: SRNA
Prijedor- Izložba slika Zdravka VajagićaFoto: SRNA

Postavku Vajagićeve izložbe čini 17 slika rađenih tehnikom ulja na platnu, mahom većeg formata nastalih u periodu od 1967-2008. godine i dio su retrospektivne izložbe koja je 2011. godine organizovana u Umjetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu.

- Prvi put sam ne samo u Prijedoru, nego sam prvi put u Krajini odakle potičem i kao što se kaže:"Teško je biti prorok u svom selu", tako je meni trebalo 50 godina da postanem taj prorok u svom selu - rekao je Vajagić.

On je dodao da je porijeklom iz Ličkog Petrovog Sela i da Krajina nikada nije iščezla iz njegovih slika.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je izjavio da je ovu izložbu opredijelilo Vajagićevo pedagoško i stvaralačko iskustvo, te da je riječ o članu Akademije za umjetnost i konzervaciju u Beogradu.

- Izložbu smo organizovali zbog svih tih činjenica, a posebno što njegova djela fantastično izgledaju u našem prostoru, gdje je boja glavno sredstvo izražavanja, kojoj su podređena sva druga značenja - rekao je Radonjić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović otvarajući izložbu, istakla je da je Muzej jedna od pet gradskih ustanova kulture koja daje doprinos obilježavanju 16. maja - Dana grada.

- Muzej je jedan od stubova kulture u gradu, koji realizuje svoje aktivnosti izvan očekivanog s obzirom na kapacitete i uslove u kojima radi, a organizovanje ovakve izložbe značajan je kulturni događaj u gradu - rekla je Kasalovićeva.

Izložba Zdravka Vajagića u Muzeju Kozare biće otvorena do 5.juna.

Izvor: SRNA