X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/05/2017 |  07:56 ⇒ 08:34 | Izvor: RTRS

Da je asteroid udario samo 30 sekundi ranije, dinosaurusi bi još bili živi (VIDEO)

Udar asteroida u Zemlju, koji je okončao eru dinosaurusa, razorio je našu planetu iz puke slučajnosti, kažu naučnici.
Asteroid - Foto: ilustracija
AsteroidFoto: ilustracija

Da je kojim slučajem udario u Zemlju 30 sekundi ranije ili kasnije, izazvao bi neuporedivo manje štete i dinosaurusi bi vjerovatno preživjeli. To istovremeno znači da čovjek vjerovatno nikad ne bi postao dominantna vrsta na planeti, otkriva novi Bi-Bi-Si dokumentarac.

Pretpostavlja se da je asteroid udario Zemlju prije oko 66 miliona godina i to u područje današnjeg poluostrva Јukatan u Meksiku, ostavivši iza sebe krater širok gotovo 180 km i dubok više od 30 km.

Naučnici koji su proučavali geološku strukturu kratera, otkrili su da je tlo bogato sumpornim jedinjenjima. Vazduh se prilikom udara ispunio oblakom prašine, što je zasjenilo Sunce i ohladilo našu planetu.

Decenijama su temperature bile toliko niske, da je nestala većina živih vrsta na Zemlji, a pretpostavlja se da su dinosaurusi uginuli od gladi, a ne direktno od udara.

Međutim, da je asteroid prečnika 9,6 km pao nekoliko sekundi ranije ili kasnije, vjerovatno bi udario u Atlantik ili Pacifik i ne bi izazvao tako fatalne posljedice. Doduše, naučnici pretpostavljaju da bi na taj način ispario veliki dio morske vode, ali bi šteta svakako bila manja.

Profesorka Džoana Morgan sa Kraljevskog koledža u Londonu koja je s profesorom geofizike Šonom Galikom na Univerzitetu u Teksasu sprovodila analizu tla u Јukatanu, rekla je da se otprilike 100 milijardi tona sulfata diglo u atmosferu i dodala: "To je dovoljno da ohladi planetu u narednih deset godina i uništi većinu života".

Udar asteroida bio je toliko snažan da je čak tri četvrtine života na Zemlji nestalo, uključujući većinu dinosaurusa, ali je to ujedno dalo šansu manjim sisarima, a onda i ljudima, da napreduju.

Detaljna otkrića zabilježena su u novom dokumentarnom filmu "The Day The Dinosaurs Died" (Dan kada su izmurli dinosaurusi) koji će biti prikazan na Bi-Bi-Si 2.

Izvor: B92