latinica  ћирилица
16/05/2017 |  09:38 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Herenda spreman da dođe u BiH i svjedoči o zločinima AID-a

Bivši pripadnik parapolicijske jedinice "Ševe" Nedžad Herenda spreman je da dobrovoljno dođe u BiH i svjedoči o političkim ubistvima ove formacije za koja su znali tadanjši čelnici bošnjačke obavještajne službe - AID-a i politički vrh, saznaje "Dnevni avaz".

Kako navodi ovaj list, Herenda, koji već 21 godinu živi u Holandiji, posjeduje i državljanstvo te zemlje, iako u Ambasadi BiH u Hagu tvrde da nemaju informacije o tome.

Iako Holandija ne izručuje svoje državljane, Herenda se ne protivi izručenju BiH i bude na raspolaganju pravosudnim institucijama koje su za njim raspisale crvenu potjernicu Interpola.

Dolazak Herende mogao bi da se dogodi veoma brzo, navodi "Avaz".

Ova informacija, koja se pojavila u Tužilaštvu BiH prije nekoliko dana, unijela je veliki strah među pojedine bošnjačke lidere i bivše čelnike AID-a koji danima na razne načine i putem određenih medija i zvaničnika diplomatskog kora plasiraju neistinite informacije o istrazi u predmetu "Ugljen" i "Leutar", i to kako bi istragu odveli u drugom pravcu, a dolazak Herende u Sarajevo učinili nemogućim.

Dolazak Herende u BiH, iako je osumnjičen za ubistvo osam vojnika ЈNA u sarajevskom Velikom parku u aprilu 1992. godine, važan je zbog istrage u vezi sa likvidacijom Nedžada Ugljena, bivšeg zamjenika čelnika AID-a.

Herenda je, saznaje "Avaz", spreman na saradnju sa Tužilaštvom BiH u vezi sa ovim pitanjem.

Na okolnosti likvidacije Ugljena, Herenda nije dao iskaz punu 21 godinu, a sada je spreman da progovori i otkrije sve detalje.

Јedini uslov koji Herenda traži od pravosuđa BiH jeste njegova zaštita.

Izvor: SRNA