latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:46 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor za projekat navodnjavanja u opštini Bratunac (VIDEO)

Opština Bratunac, lider u proizvodnji maline u Republici Srpskoj, sredinom sljedeće godine trebalo bi da dobije savremeni sistem za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.
Bratunac - potpisivanje ugovora za navodnjavanje - Foto: RTRS
Bratunac - potpisivanje ugovora za navodnjavanjeFoto: RTRS

U resornom ministarstvu potpisan je ugovor za projekat navodnjavanja u vrijednosti 8 milion maraka.

Vijest o izgradnji savremenog sistema navodnjavanja obradovala je bratunačke malinare, koji očekuju da će se realizacijom projekta navodnjavanja prinos maline povećati i do 30 odsto.

Projekat predviđa izgradnju sistema za navodnjavanje na 26 lokacija u opštini Bratunac. Na ovom području trenutno postoji proizvodnja oko 4.000 tona maline sa oko 1.300 proizvođača, gdje je prošle godine dobit bila od 13 do 15 miliona maraka.

“Predviđa se izgradnja oko 100 kilometara mreže 26 rezervoara, 14 bunara, sedam sabirnih komora, izgradnja oko 70 pumpi”, izjavio je Dragan Sarić predstavnik konzorcijuma "Higra" Bijeljina - "Graditelj NS".

“Naš cilj je da narednih 5-6 godina sa navodnjavanjem imamo izgrađenu i protivgradnuzaštitu. imamo dovoljno hladnjača imamo svoje rasadnike da izađemo na proizvodnju nekih 10000 tona da imamo dobit 30 do 35 miliona”, kaže Nedeljko Mlađenović načelnik opštine Bratunac.

85 odsto sredstava potrebnih za realizaciju ovog projekta obezbijediće Vlada Srpske, a 15 odsto lokalna zajednica.

“Ovaj projekat predviđen je da bude završen u prvoj polovini iduće godine mada su neka očekivanja da to bude završeno edo kraja godine”, rekao je Radenko Јeftić direktor jedinice za koordinacijuz poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Potpisani ugovor dio je velikog projekta navodnjavanja vrijednosti 24 miliona dolara, kojim se predviđa izgradnja sistema za navodnjavanje na osam do devet lokacija u Republici Srpskoj.

Time će biti pokrivena površina od 3.850 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta.