latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:28 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Derventa: Planirana obnova šest kuća za povratnike i raseljena lica (VIDEO)

U Derventi će u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda biti obnovljeno šest kuća za povratnike i raseljena lica.
Kuće za povratnike - Derventa - Foto: RTRS
Kuće za povratnike - DerventaFoto: RTRS

Projekat realizuje Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a ugovorena vrijednost radova u Derventi iznosi 220.425 maraka.

Kuća Šime Kljajića u prigradskom naselju Rabić potpuno je devastirana i zarasla u korov. Dobio je donaciju nakon 25 godina.

- Namjeravam se vratiti, živim u Njrmačkoj, ali sam psihički non stop ovdje - istakao je Kljajić.

Radi se o kreditnim sredstvima Saudijskog fonda od 17 miliona dolara namijenjenog BiH za potrebe rekonstrukcije 917 stambenih jedinica.

- Vva sredstva Saudijskog programa su raspoređena i za Bošnjake i Hrvate i za Srbe, uvijek bih bio sretan da tu komponentu imamo na umu i u Derventi se to prilično ravnomjerno dešava - izjavio je načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

- Јa mogu reći da je ministarstvo i Vlada pripremilo značajan broj projekata u ove dvije godine, nadam se da ćemo jedan dobar dio uspjeti implementirati u iznosu od 80 miliona maraka a da se treba obnoviti ukupno preko 2000 stambenih jedinica - rekao je ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš.

Osim Kljajića, ugovore o obnovi kuća sa resornim ministarstvom i opštinom potpisalo je još 5 povratničkih porodica.