latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:32 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

25 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće obilježeno nizom manifestacija (VIDEO)

Od 14. 09. 1992. godine kada je Narodna skupština RS donijela odluku o njegovom osnivanju do danas Univerzitet u Istočnom Sarajevu izrastao je u respektabilnu visokoškolsku instituciju i jedno od središta intelektualnog života Republike Srpske i BiH.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Veliki jubilej – 25 godina postojanja i rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće obilježen nizom manifestacija.

Stasavao zajedno sa Republikom Srpskom, Univerzitet u Istočnom Sarajevu nakon četvrt vijeka može se pohvaliti kvalitetnom nastavom na 15 fakulteta i 2 akademije, koji u 10 gradova Srpske pružaju mladim ljudima šansu da uđu u svijet nauke, umjetnosti, znanja i inovacija. 

Na prvom ciklusu u ovom trenutku imamo više od 13 000 studenata, na drugom ciklusu oko 1000 studenata, na trećem ciklusu imamo oko 200 studenata - rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić.

Problem s kadrom postao je prošlost – danas je 75% nastavnika i saradnika u stalnom radnom odnosu, a uporedo sa nastavnim procesom razvijao se i naučno-istraživački rad. Ponosni na brojne naučne radove i među najbolje na prostoru bivše Јugoslavije opremljene laboratorije, rukovodstvo Univerziteta ističe i veliki obim međunarodne saradnje, te saradnju sa realnim sektorom. Rad na kvalitetu i podmlađivanju prioriteti su za ubuduće.

- Mi želimo da razvijemo odgovorno, autonomno, istraživački obrazovnu djelatnost na našem Univerzitetu i da tako ojačamo svoju poziciju, kako u Republici Srpskoj, BiH, tako i u regionu - dodao je Grujić.

Mnogo je razloga što će ovogodišnji Dan univerziteta 24-og maja s ponosom biti u znaku jubileja Univerziteta koji će još jednom potvrditi i svoju prepoznatljivost po promociji kulture i umjetnosti. 

- Održaće se premijera opere Stanislava Biničkog "Na uranku" u izvođenju profesora i studenata Muzičke akademije našeg Univerziteta. Ovakav kulturni događaj organizuje se prvi put na ovim našim prostorima - naglasila je prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović.

Za 25 godina postojanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu diplomiralo je više od 10 000 studenata. Zvanje magistra steklo je 815, a mastera oko 490 lica. Univerzitet je dao i 390 doktora nauka.