latinica  ћирилица
17/05/2017 |  19:25 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Svjedok: Mahmuljin direktno komandovao akcijom "Farz 95"

Svjedok Tužilaštva BiH Nešad Šabić, bivši načelnik Štaba 35. divizije tzv. Armije BiH, izjavio je pred Sudom BiH da je komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin direktno komandovao operacijom "Farz 95", u kojoj je učestvovao i odred El mudžahedin.
Suđenje Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje MahmuljinuFoto: RTRS

Šabić je rekao da je lično komandant Trećeg korpusa donio odluku da se odred El mudžahedin uključi u akciju "Farz 95".

On je posvjedočio da je tokom operacije "Farz", odred El mudžahedin direktno izvještavao komandanta Trećeg korpusa, te da mu nije jasno zašto izvještaje nije podnosio komandantu 35. divizije, kako su i pravila nalagala.

Svjedok je na pokazani dokument, u kome je navedeno da je 328. brigada od 61 zarobljenog "neprijateljskog vojnika" i tri žene srpske nacionalnosti, samo dvojicu zadržala, dok su ostali predati vojnoj policiji, a da je zarobljenike od njih preuzeo odred El mudžahedin, rekao da je dužnost bataljona koji ih je zarobio bila da zaštiti te ljude.

- Ako taj problem nije mogla da riješi brigada, trebali su se obratiti 35. diviziji, a ako oni to nisu bili u stanju da odrade, trebali su da zatraže pomoć od komande Trećeg korpusa. Ako oni nisu mogli ništa da učine, onda su morali da se obrate komandantu Armije - pojasnio je Šabić.

Prema njegovim riječima, kada je došao na mjesto načelnika Štaba, odred El mudžahedin je već bio pretpočinjen 35. diviziji, ali komandant divizije nije imao ovlaštenja da smijeni komandanta ovog odreda bez odobrenja Mahmuljina.

- Komunikacija 35. divizije i odreda El mudžahedin nije uvijek bila onakva kakva bi trebala da bude, jer je to bila specifična jedinica. U principu su radili šta god su htjeli - istakao je svjedok.

Šabić je rekao da je početak operacije "Farz 95" kasnio pet dana, zato što El mudžahedin nio bio spreman jer im se, kako je rekao, "nije otvorila knjiga".

On je posvjedočio da je Mahmuljin ponekad prisustvovao brifinzima na kojima je učestvovao i komandant odreda El mudžahedin, izvjesni Murtez koji je kasnije poginuo na Ozrenu.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa u čijem je sastavu djelovao i odred El mudžahedin, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. maj.

Izvor: SRNA