latinica  ћирилица
17/05/2017 |  20:56 ⇒ 18/05/2017 | 07:33 | Autor: RTRS

Izetbegović: Ponovo bih tražio reviziju presude protiv Srbije

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je za N1 izjavio da bi ponovo ušao u postupak revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Izetbegović kaže da su nanesene "male štete koje će biti sanirane", te da je bilo "malo ljutnje u međuljudskim odnosima".

- Ovo nije bilo upereno protiv moderne Srbije, kaže Izetbegović, i dodaje, da se to odnosi na period pod "Miloševićevim režimom".

Na pitanje zašto revizija nije pripremljena ranije, Izetbegović je odgovorio da su tekst radili domaći i međunarodni eksperti, te da se čekalo na završetak suđenja Mladiću u Hagu. Kaže da su tu glavni dokazi za reviziju, kao i u procesu Karadžiću.

Rekao je i da su međunarodni eksperti tvrdili da ne može Registrar odlučivati o ovlašćenjima agenta BiH. Iz Suda su im rekli, kako je naveo, da su trebali to uraditi prije godinu dana, te smatra da je "velika politika upetljala prste i zaustavila taj proces".

O tome da li je revizija završen proces, Izetbegović kaže da će možda neki budući saziv Predsjedništva pokrenuti proces.

Izetbegović je upozorio kako bi svaki pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH neminovno vodio do sukoba koji bi imali nesagledive posljedice po cijelu regiju, istakavši kako je to "crvena crta" koju predsjendik Republike Srpske Milorad Dodik nikako ne bi trebao pokušati prijeći.