latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:55 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Tegeltija: Najviše se radi na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala (VIDEO)

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da se 80 odsto rada i priče o pravosuđu odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te podsjetio da je u prošloj godini zabilježen veliki broj disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih institucija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

To, rekao je on, ne znači da je pravosuđe u BiH loše, već da je stepen tolerancije na greške mnogo manji, te da i VSTS može napraviti neki "loš izbor".

Navodeći da u BiH ima 1.700 nosilaca pravosudnih institucija, Tegeltija je istakao da i mali procenat onih koji su loši može da "kontaminira" cijeli pravosudni sistem.

Otvarajući zajedničku konferenciju predsjednika sudova i glavnih tužilaca u BiH, Tegeltija je naglasio da je u BiH loš životni standard, teška ekonomska situacija i veliki stepen korupcije, a VSTS je tu da bude najvažnija pokretačka snaga za cijelo društvo, da bi se izborilo sa nekim od ovih problema.

"Na osnovu strategije na nivou BiH za borbu protiv korupcije 2015-2019. godine i Akcionog plana za sprovođenje ove strategije, VSTS je u julu prošle godine usvojio smjernice za izradu i sprovođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama BiH", rekao je Tegeltija i napomenuo da će u ovoj godini priritet VSTS-a biti primjena tog dokumenta.

Prema njegovim riječima, riječ je o internom antikorupcionom dokumentu, u kome je sadržan pregled identifikacionih rizika, te skup mjera pravne i praktične prirode kojima se sprečavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih koruptivnih i neetičnih ponašanja u okviru cjelokupnog funkcionisanja pravosudnih institucija.

On je rekao da su usvojene smjernice za sprečavanje sukoba interesa u pravosudnim institucijama BiH, te dodao da su aktuelna tema Savjeta i imovinski kartoni nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno njihova transparentnost.

Prema njegovim riječima, imenovanje nosilaca pravosudnih institucija je oblast u kojoj je Savjet uradio puno, ali nedovoljno, jer postoji problem u vezi sa načinom napredovanja sudija i tužilaca na više pozicije.

Govoreći o rješavanju zaostalih neriješenih predmeta, Tegletija je istakao da je na tom polju postignuto mnogo, jer u BiH, kako je rekao, više nema predmeta koji su stariji od pet godina, a ostali problemi se odnose na komunalne predmete.

On je rekao da je efikasnost tužilaštva u BiH u prošloj godini porasla, sa izuzetkom predmeta koji se odnose na ratne zločine, te korupciju i organizovani kriminal.

Prema istraživanju koje je sprovedeno, Tegeltija je rekao da su u posljednjih pet godina podignute 84 optužnice pritiv najviših predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, od čega se 18 odnosi na optužnice podnesene protiv ministara, jedna se odnosi na premijera, te 13 na gradonačelnike.

On je rekao da je doneseno 39 presuda, od kojih su više od 80 odsto osuđujuće, a u većini su efektivne, a ne uslovne kazne, što pokazuje da ne postoji trend izbjegavanja optuživanja najvećih nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti.

Prema njegovim riječima, problem je što ne postoje dalje posljedice tih postupaka, odnosno što se ti ljudi i dalje pojavljuju na izbornim listama i u organima zakonodavne i izvršne vlasti, čak i ako su osuđeni i odležali svoju kaznu.

Tegeltija je dodao da razvlačenje postupaka godinama dovodi do percepcije u javnosti da pravosudni organi ništa ne rade, da nešto kriju, te da postoji neka zavjera. 

Izvor: Srna