latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:40 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

IRB-UNDP: Realizovano 18 projekata vrijednih dva miliona KM

Realizacija 18 projekata ukupne vrijednosti više od dva miliona evra od 2014. godine, kojima je olakšan život oko 120 hiljada građana Srpske i 700 privrednih domaćinstava, rezultatat je projekta "Finansijski mehanizam” koji realizuje Vlada Srpske, IRB, UNDP i Švajcarska Vlada.
Projekat "Finansijski mehanizam” - Foto: RTRS
Projekat "Finansijski mehanizam”Foto: RTRS

Sve opštine u Srpskoj imale su priliku da dobiju određena sredstva kojim bi pomogli razvoj svoje opštine. Јedna od opština je i Čajniče, koja je uz pomoć 125 hiljada maraka uspjela da obezbijedi hladnjaču za skladištenje maline.

"Hladnjača je u funkciji i očekujemo konkretne rezultate. Neće to biti samo hladnjača za maline, već se može koristiti i za druge poljoprivredne proizvode", naveo je načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić.

Šef finansijskog mehanizma u IRB-u Mirko Bošnjak naglasio je da ovaj mehanizam prate pravila i procedure koje se primjenjuju za dodjelu sredstava iz fondova EU i da je ovo pripremna faza za period kada evropski fondovi budu dostupni u većoj mjeri u odnosu na sadašnje nivoe.

"Predstavnici banke će sve vrijeme ovog trećeg ciklusa kada se opštine budu prijavljivale biti u stalnom kontaktu sa njima kako bi im pomogle da razriješe sve nedoumice", rekao je Bošnjak.

IRB-u kažu da će u trećem ciklusu biti finansnirano devet projekata ukupne vrijednosti 800.000 maraka.