latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:28 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Čubrilović: Univerzitet u I. Sarajevu se razvijao zajedno sa Srpskom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu rastao i razvijao se zajedno sa Srpskom i dao puni doprinos u razvoju svih segmenata društva, kako u odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i u poslijeratnom periodu, te istakao da će ta obrazovna ustanova i dalje imati podršku svih institucija Srpske.
Svečana akademija Univerziteta u I. Sarajevu - Foto: SRNA
Svečana akademija Univerziteta u I. SarajevuFoto: SRNA

Čubrilović je, prije početka svečane akademije povodom Dana i 25 godina postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao novinarima da je vrlo važno da Republika Srpska ima kvalitetno obrazovanje koje ovaj univerzitet daje jer se samo sa kvalitetnim obrazovanjem može biti partner razvijenom svijetu.

- Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima našu podršku u svim segmentima, prije svega u zakonodavnom dijelu, za šta je nadležna Narodna skupština, ali i podršku Vlade Republike Srpske i svih institucija koje daju podršku razvoju Univerziteta - naglasio je Čubrilović i dodao da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji pokriva prostorno veliki dio Srpske, bez te podrške ne bi mogao održati.

On je naglasio da pojedini fakulteti Univerziteta imaju pozitivna iskustva, prije svega sa privredom, a dobro sarađuju i sa drugim institucijama čije sjedište nije na teritoriji Republike Srpske.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu dodijelio je Narodnoj skupštini Republike Srpske "Povelju Univerziteta" za naročite zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da joj je Univerzitet u Istočnom Sarajevu dodijelio Povelju zbog zasluga i izuzetnog doprinosa koje su ona, njeno ministarstvo i cijela Vlada Republike Srpske dali u razvoju Univerziteta.

Golićeva je istakla da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu nastajao i stasavao zajedno sa Republikom Srpskom i danas obilježava 25 godina rada.

- Za mene je ovo priznanje čast i obaveza. Čast mi je jer su članovi akademske zajednice prepoznali moj rad, trud i volju da pomognem Univerzitet. Obaveza je da i dalje pomažemo Univerzitet i ulažemo još više, omogućimo dobar rad profesora i studenata - naglasila je Golićeva.

Ona je podsjetila da su Vlada Republike Srpske i ministarstvo uložili oko milion KM za Studentski centar, Akademiju likovnih umjetnosti i Fakultet za menadžment u Trebinju, za Medicinski fakultet u Foči uloženo je oko četiri miliona KM, za energetsko opremanje.

Golićeva je podsjetila i da je Vlada Republike Srpske izgradila domove na Palama i u Foči, gdje je sanirala Bogoslovski fakultet.

- Ponosna sam što sam što sam zajedno sa saradnicima doprinijela razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu - naglasila je Golićeva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da danas slave značajan jubilej i da je Univerzitet za 25 godina postigao značajne uspjehe.

- Od skromnih kadrovskih i prostornih kapaciteta danas smo postali jedan od vodećih Univerziteta u BiH i u Republici Srpskoj - naglasio je Grujić i dodao da danas imaju vlastite kadrove koji izvode više od 75 odsto nastave, imaju više od 15.000 studenata prvog ciklusa, blizu 1.000 studenata drugog ciklusa i oko 200 studenata na trećem ciklusu.

Prorektor za međunarodnu saradnju i međuuniverzitetsku saradnju i osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić koji je danas promovisan u ambasadora Univerziteta rekao je da je ovo priznanje rezultat dugogodišnjeg rada i da već 15 godina aktivno radi na razvoju međunarodne saradnje i međunarodnog položaja Univerziteta.

- Ovo je priznanje za grupu ljudi koja je zajedno sa mnom radila na promovisanju i afirmisanju Univerziteta, na njegovom uključivanju u evropsku porodicu univerziteta - istakao je Bokonjić i dodao da su uspjeli da od međunarodno nepriznatog Univerziteta dobiju prve grantove od različitih međunarodnih organizacija.

On naglašava da su uradili dobar posao, čiji je rezultat to da je danas Univerzitet u Istočnom Sarajevu poželjan u BiH i regionu i da ima veliki broj međunarodnih projekata.

Na svečanoj akademiji, osim mnogobrojnih priznanja, uručen je Orden Univerziteta prvom rektoru Vojislavu Maksimoviću.

Izvor: SRNA